Miten ymmärtää oirelevaa lasta? Mentalisaatio ja reflektiivinen kyky vuorovaikutuksen avaimina

erikoispsykologi PsL, yksilö- ja ryhmäpsykoterapeutti, työnohjaaja, mentalisaatiokouluttaja Nina Pyykkönen
to 23.3. klo 13.00 – 13.30

Mentalisaatiolla tarkoitetaan kykyä hahmottaa mielen toimintaa itsessä ja toisissa ihmisissä. Toisin sanoen, se on pyrkimystä kurkistaa päällepäin näkyvän käyttäytymisen taakse ja pohtia, minkälaisia mielen tiloja käyttäytymisen takana on. Mentalisaatiokyky toimii vastalääkkeenä väärintulkinnoille, joita voi syntyä jos toisesta ihmisestä vedetään johtopäätöksiä vain ulkoisen käyttäytymisen perusteella. Mentalisaatio on siis avain toisen ihmisen ymmärtämiseen. Mentalisaatio ei kuitenkaan kohdistu vain toisiin ihmisiin, vaan se on myös tie itsen ymmärtämiseen: toisin kuin usein luulemme, ei oma mielemme ole itsellemmekään läpinäkyvä.

Aikuisen mentalisaatiokyky on lapsen turvallisen kiintymyksen ja terveen kehityksen edellytys.

Luento liittyy Sisukkaasti koulutiellä -koulutusprosessiin, jossa pyritään edistämään kodin, koulun ja lastensuojelun välistä yhteistyötä lastensuojelun piirissä olevien lasten koulunkäynnin tukemisessa.

Peräpuu ry, sisukkaasti koulutiellä, vuorovaikutus, hyvinvointi, lapset, mentalisaatio,

Suljettu
 • 13:01 Roosa-Väestöliitto Hei kaikille ja tervetuloa mukaan nettiluennolle! Päivän luentona tänään: Miten ymmärtää oirelevaa lasta? Mentalisaatio ja reflektiivinen kyky vuorovaikutuksen avaimina. Luennoitsijana on tänään erikoispsykologi PsL, yksilö- ja ryhmäpsykoterapeutti, työnohjaaja ja mentalisaatiokouluttaja Nina Pyykkönen. Ohjaajana toimii Roosa Väestöliitosta.
 • 13:01 Roosa-Väestöliitto Luennolle voit osallistua kuuntelemalla, katselemalla, selailemalla luentodioja ja kysymällä luennoitsijalta luentoaiheeseen liittyviä kysymyksiä.
 • 13:01 Roosa-Väestöliitto Jos sinulla on ongelmia luennon äänen tai kuvan kanssa: Kokeile päivittää sivu painamalla näppäimistöstäsi F5 näppäintä. Tarkista onko tietokoneen kaiuttimet päällä. Kokeile vaihtaa selainta (Chrome,Firefox, Explorer) Yleensä Chrome toimii hyvin. Tyhjennä selaushistoria. Päivitä Flash Player. Reaaliaikaiseen seuraamiseen tarvitaan Flash-player. Luennon seuraaminen mobiililaitteista voi olla haastavaa. Luennon aikana voitte kysyä luennoitsijoilta luentoaiheeseen liittyviä kysymyksiä. Luennoija vastaa kysymyksiin luennon jälkeen.
 • 13:04 Roosa-Väestöliitto Luento tallennetaan ja on katsottavissa jälkikäteen Perheaikaa.fi -sivustolta iltaan mennessä.
 • 13:05 cisotar Hei, me emme kuule mitään. Onko muilla ongelmia?
 • 13:05 L Ei kuulu!
 • 13:06 Roosa-Väestöliitto Hei Cisotar ja L, kokeilkaa seuraavia: Kokeile päivittää sivu painamalla näppäimistöstäsi F5 näppäintä. Tarkista onko tietokoneen kaiuttimet päällä. Kokeile vaihtaa selainta (Chrome,Firefox, Explorer) Yleensä Chrome toimii hyvin. Tyhjennä selaushistoria. Päivitä Flash Player.
 • 13:08 cisotar Hei vaan, olemme kokeilleet kaikkia. Ja olemme täällä useammalla laitteella mukana. Ja mistään ei kuulu ääntä. Mutta jos muilla kuuluu, niin yritämme vielä uudelleen.
 • 13:09 Roosa-Väestöliitto Cisotar, mikäli ette saa ääniä kuuluviin niin ei hätää. Tämä luentotallenne tulee Perheaikaa.fi sivustolle näkyviin muutaman tunnin kuluessa. :)
 • 13:09 L Vaihdoin Explorerista firefoxiin ja sain sillä tavalla kuulumaan.
 • 13:09 Roosa-Väestöliitto L, Hienoa! :)
 • 13:11 Roosa-Väestöliitto Luennon aikana voitte halutessa esittää kysymyksiä, luennoitsija pyrkii vastaamaan kysymyksiin luennon aikana.