Nettiluennot ovat siirtyneet Perheaikaa facebook livelähetyksiin.
Seuraa livelähetyksiä osoitteessa: www.facebook.com/perheaikaa.fi/


Tulevat Facebook- livelähetykset:
- 24.10 klo 13.00-13.3 Ekotekoja kotona ja keittiössä

Miten yhdistää lapsiperheen arki ja ympäristölle ystävällinen elämäntapa? Voiko luonnonvaroja kunnioittaen kokata ja kuluttaa? Mitkä ovat tärkeimpiä ekotekoja kotona ja erityisesti keittiössä? Luennolla Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Johanna Tikkanen paljastaa parhaat vinkkinsä ympäristöystävällisiin ruokavalintoihin.
Menneet facebook-livelähetykset:Löytyi 62 tulosta haulle Vanhemmuus:

Nettiluennot Isän vanhemmuus
Isätyöntekijä, Työnohjaaja STOry, Kouluttaja / Miessakit ry Timo Tikka

Isyys on mahdollisuuksia ja haasteita niin hyvässä kuin pahassakin.

Miessakit ry:n ja Väestöliiton isäkurssi tukee miehiä isyyteen kasvamisessa.

 • Luentoaika: pe 10.11. klo 10.00 – 10.30
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Siirry luennolle

Nettiluennot Armollinen monikkovanhemmuus
FM, tietokirjailija, monikkoäiti Taru Hallikainen

Monikkovanhemmuus alkaa jo raskausaikana eikä siihen päde kaikki samat ohjeet kuin yhden lapsen kanssa. Vauvojen syntymän jälkeen monikkoperheissä tarvitaan monenlaista soveltamisen taitoa, kun on löydettävä itselle ja koko perheelle sopivimmat tavat ja keinot kulkea arkea, joka tuntuu joskus vievän kaiken ja vähän ylikin.

Armollisessa vanhemmuudessa on täysi lupa kuunnella itseä, lapsia ja oman perheen tarpeita, vaikka ne eivät aina kohtaisikaan kaikkien ulkoa tulevien ohjeiden kanssa. Joskus on tarpeen mennä sieltä, mistä aita on matalin eikä yhtään hullumpi idea ole sekään, että purkaa koko aidan ja rakentaa ihan oman mökkipolun.

Luennoitsija FM, tietokirjailija, monikkoäiti Taru Hallikainen on kirjoittanut Armon kintereillä (2017) haastattelukirjan, johon hän on kerännyt erilaisilta ihmisiltä armollisuuteen liittyviä kokemuksia. Monet kirjassa mukana olevat puhuvat omasta vanhemmuudestaan ja siihen liittyvistä kokemuksista. Luento toteutetaan yhteistyössä Suomen Monikkoperheet ry:n kanssa.

Luento on maksuton ja avoin kaikille teemasta kiinnostuneille. Voit liittyä luennolle joko nimimerkillä tai rekisteröityneenä Perheaikaa.fi sivuston käyttäjänä. Luennon aikana sinun on mahdollista esittää kysymyksiä luennoitsijalle ja vaihtaa ajatuksia muiden osallistujien kanssa chatin kautta.


Monikkovanhemmuus, Suomen Monikkoperheet ry

 • Luentoaika: ke 3.5. klo 13.00 – 13.30
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Siirry luennolle

Nettiluennot Isovanhemmuus adhd:n värittämänä
Perheneuvolan sosiaalityöntekijä Päivikki Tomminen

Isovanhemmat ovat parhaimmillaan lapsen hyvinvointia tukeva voimavara. He voivat vapaana ensisijaisesta kasvatustyöstä antaa lapsenlapsilleen ehdotonta rakkautta, huolenpitoa ja elämyksiä.

Isovanhemmuus aiheuttaa usein myös käytännön pulmia lapsenlapsia hoidettaessa kuten oman ajan riittäminen, oma jaksaminen, pärjääminen ylivilkkaan lapsen kanssa ym.
Isovanhemmat voivat olla tilapäinen hoitoapu vanhemmille, varsinkin jos ovat eläkkeellä ja asuvat lähellä. Joskus isovanhemmat ovat "riiston" kohteena, varsinkin, jos eivät osaa sanoa "ei".

Isovanhempien ja vanhempien välillä voi olla kasvatukseen liittyviä ristiriitoja. Isovanhempien arvomaailma ja normit voivat olla hyvinkin erilaiset liittyen kasvatusperiaatteisiin. Miten ratkaista näitä solmuja?

Isovanhemmat voivat olla merkittäviä traditioiden ja perhekulttuurin ylläpitämisessä. He välittävät kiintymystä sukupolvien välillä ja selkiinnyttävät arvomaailmaa lapsenlapsille. Iloinen yhdessäolo tuo sekä isovanhemmille että lapsenlapsille hyvän ja turvallisen pohjan elämälle.

isovanhemmuus, perhe, hyvinvointi, adhd liitto ry, adhd

 • Luentoaika: to 20.10. klo 13.00 – 13.30
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Siirry luennolle

Nettiluennot Kahden vakaumuksen parisuhde ja vanhemmuus
Sosionomiopiskelija ja vertaisohjaaja Minna Taipale

Nettiluennolla käsitellään kahden vakaumuksen liiton kompastuskiviä ja ilon aiheita
sekä pohditaan teemoja, jotka on hyvä huomioida, kun toinen puolisoista on muslimi. Kahta eri vakaumusta edustavien henkilöiden aloittaessa parisuhteen ja perustaessa perheen, muutamia tärkeitä asioita täytyy ottaa huomioon jo suhteen alussa. Eri vakaumusten liitoissa ja perheissä on erityisen tärkeää keskustella arvoista ja uskonnollisista käytännöistä avoimesti. Myös lasten uskonnolliseen kasvatukseen liittyvistä seikoista kannattaa keskustella jo suhteen alkuvaiheessa vaikka perheen perustaminen ei olisikaan ajankohtaista. Luennon lopussa on mahdollisuus chattikeskusteluun ja kysymyksiin.

Luennon järjestää Familia ry:n Duo kahden kulttuurin perheille yhteistyössä Väestöliiton kanssa.

Luento on maksuton ja avoin kaikille teemasta kiinnostuneille. Voit liittyä luennolle joko nimimerkillä tai rekisteröityneenä Perheaikaa.fi sivuston käyttäjänä.

parisuhde, kahden vakaumuksen parisuhde, vanhemmuus, kasvatus, uskonto, kulttuuri

 • Luentoaika: to 12.5. klo 13.00 – 13.30
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Siirry luennolle

Nettiluennot Lapseni on lgbt – mitä se tarkoittaa ja mitä minun pitäisi tietää siitä?
psykologi, Psykologian tohtori Katarina Alanko

Kun lapsi tai nuori pohtii omaa seksuaalista suuntautumista tai sukupuoltaan, hän tarvitsee mm. tietoa, vertaistukea ja hyviä ihmissuhteita.

Luennolla pohdimme vanhemman roolia, kun lapsi ilmaisee sukupuoltaan tai vaikka mietteitään liittyen seksuaaliseen suuntautumiseen.

Mitä sinun tarvitsee tietää, miten sinä voit tukea lastasi ja mitä sinun ei kannata tehdä tai sanoa.

lgbt, seksuaalinen suuntautuminen, tieto, tuki, vertaistuki, ihmissuhteet, vanhemmuus

 • Luentoaika: ti 10.10. klo 13.00 – 13.30
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Siirry luennolle

Nettiluennot ADHD-oireinen vanhempana
Vastaava järjestösuunnittelija, ADHD-liitto ry Mirjami Koivunen

Mitä hyvää ja mitä haasteita lapsiperhearkeen tuo vanhemman adhd? Adhd--oireisen vanhemman vahvuuksia voi usein olla spontaanisuus, luovuus ja mielikuvitusrikkaus.

Toisaalta adhd-oireiset aikuiset usein kertovat hankaluuksista arjen hallinnassa kuten aikatauluissa pysymisissä ja asioiden muistamisessa, rutiinien ylläpidossa, epämieluisempiin hommiin ryhtymisessä ja kotitöiden tekemisessä.

Lisäksi haasteet tunteiden ja mielialojen säätelyssä sekä omasta jaksamisesta huolehtimisen unohtaminen hankaloittavat lapsiperhearkea.

Kerron puheenvuorossani keinoista, joilla adhd:n värittämää arkea on mahdollista saada sujuvammaksi ja hallittavammaksi. Jokainen voi poimia näistä itselle sopivia keinoja!

Adhd liitto ry, adhd, vanhemmuus, tuki, haasteet, tunteet, hyvinvointi, arki

 • Luentoaika: to 14.9. klo 13.00 – 13.30
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Siirry luennolle

Nettiluennot Ei väsytä!
Kuntoutussuunnittelija, ADHD-liitto ry Tuuli Korhonen

Adhd-oireisen lapsen nukkumaan meno voi olla monessa perheessä hammasten kiristelyä tai iltavillinä venkslaamista.

Tule kuuntelemaan luentoa, miksi nukkumaan meno voi olla niin hankalaa adhd-oireisen lapsen kohdalla, ja mitä asialle voisi tehdä. Kerron tietoiskussa konkreettisia keinoja lapsen rauhoittumiseen, nukahtamiseen ja iltarutiinien luomiseen.

Adhd liitto ry, adhd, arki, haaste, rauhoittuminen, nukahtaminen, iltarutiinit, hyvinvointi, perhe, vanhemmuus

 • Luentoaika: to 24.8. klo 13.00 – 13.30
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Siirry luennolle

Nettiluennot Sateenkaariperheen lapsi aloittaa päivähoidon
Koulutussunnittelija Sanna Nevala

Etenkin vanhemmat jännittävät sitä päivää, kun lapsi aloittaa päivähoidon. Sateenkaariperheen lapsi on päivähoidossa ehkä ensimmäisen kerran poissa vanhempiensa lähettyviltä ja kohtaa itsekseen muiden ihmettelyä ja uteliaisuutta perhettään kohtaan.

Mitä kannattaa ja voi ottaa huomioon?

Tämä luento valmistaa vanhempia merkittävään elämänmuutokseen.

sateenkaariperheet, päiväkoti, päivähoito, Sateenkaariperheet ry, vanhemmuus, hyvinvointi

 • Luentoaika: to 18.5. klo 13.00 – 13.30
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Siirry luennolle

Nettiluennot Tietoisku lasta odottavalle adhd-oireiselle vanhemmalle
järjestösuunnittelija, toimintaterapeutti, SI-terapeutti, ADHD-liitto ry Katariina Berggren

Vanhemmuuteen valmistautuminen ja varhaisvaiheet pienen vauvan kanssa ovat hyvin tärkeät jaksot niin vanhemmuuden rakentumiselle, kuin pienokaisen kasvun ja kehityksen tukemiselle. Vanhemmuus tuo mukanaan ihania asioita, mutta myös suurta vastuuta toisesta ihmisestä. Kerron tietoiskussa mitä asioita vanhemman on hyvä tiedostaa ja huomioida. Kannustan hakemaan tukea omalle vanhemmuudelle ja jaksamiselle tarpeen mukaan.

Jokaisella, myös adhd-, vanhemmalla on omat vahvuudet, jotka tulee huomata ja huomioida. Vanhemmuus vahvistuu arkisissa onnistumisissa!

adhd liitto ry, adhd, lapsiperhe, hyvinvointi, perhe, vanhemmuus

 • Luentoaika: to 15.6. klo 13.00 – 13.30
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Siirry luennolle

Nettiluennot Koulu, lastensuojelu, sijaisvanhemmat, lapsen syntymävanhemmat – kuka päättää ja ketä kuullaan?
Kehittämispäällikkö, sosiaalityöntekijä (YTL), työnohjaaja, senior PRIDE-kouluttaja, Pesäpuu ry Jaana Pynnönen

Sijaisvanhemman ja koulun välinen sujuva yhteistyö on perheeseen sijoitetun lapsen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä on kuitenkin se henkilö, joka päättää yhteistyössä lapsen syntymävanhempien kanssa monista lapsen elämään liittyvistä tärkeistä asioista. Hukkuvatko lapsen tarpeet, kun aikuiset hänen ympärillään yrittävät auttaa? Toimiiko yhteistyö? Kuka päättää? Kuka kantaa vastuun? Mitä lapsi kysyy? Kuka hänelle vastaa?
Luennossa käydään läpi ja pohditaan, kenellä on vastuu ja miten yhteistyössä lapsi ja hänen tarpeensa säilyisivät keskiössä, kun koulun ja lastensuojelun välistä yhteistyötä tehdään.

Luento liittyy Sisukkaasti koulutiellä -koulutusprosessiin, jossa pyritään edistämään kodin, koulun ja lastensuojelun välistä yhteistyötä lastensuojelun piirissä olevien lasten koulunkäynnin tukemisessa.

Pesäpuu ry, Sisukkaasti koulutiellä, hyvinvointi, lapsi, Sijaisvanhemmuus, koulu, lastensuojelu

 • Luentoaika: pe 2.6. klo 13.00 – 13.30
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Siirry luennolle