Lapsi toiveissaMIKS TOI SAI ENEMMÄN?! - Millintarkkaa sisarusrakkautta
Lastenpsykiatri, pari- ja perheterapeutti Janna Rantala

Kaksosten kesken tuplaantuu sisarussuhteen onni ja parku.
Vanhempikin voi tuskastua ainaiseen kilpailuun, riitelyyn ja millintarkkaan tasapuolisuuden vaatimukseen. Toisaalta: mikä ilo, kun kotona häärää kaksikko, joiden keskinäinen side on alkanut jo kohdussa.

Koska "sisarusrakkaus" menee liian pitkälle? Kuinka olla reilu vuoronvahtija? Mikä kaikki tukee lasten keskinäistä suhdetta? Miten säilyttää vanhemmuuden ilo kateuden ja kiintymyksen vuorovesissä? Tervetuloa kuuntelemaan ja chattaamaan!

Luennoitsija on lastenpsykiatri, pari- ja perheterapeutti Janna Rantala. Luento toteutetaan yhteistyössä Suomen Monikkoperheet ry:n kanssa.

Luento on maksuton ja avoin kaikille teemasta kiinnostuneille. Voit liittyä luennolle joko nimimerkillä tai rekisteröityneenä Perheaikaa.fi sivuston käyttäjänä. Luennon aikana sinun on mahdollista esittää kysymyksiä luennoitsijalle ja vaihtaa ajatuksia muiden osallistujien kanssa chatin kautta.

 • Luentoaika: to 2.2. klo 13.00 – 13.30
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Siirry luennolle

Lapsi tulossaSnippa och snopp – börja tala om kropp och sexualitet med barn
Sakkunnig i sexuell hälsa, Folkhälsans Förbund r.f. Suss Åhman

Barn är nyfikna på kroppen och hur allt fungerar. För att diskutera sexualitet behöver man hitta lämpliga ord för könsorganen, vilket här gås igenom. Också funktionen tas upp, att de behövs för att kissa och göra barn. Många barn tar sig på snippan/snoppen eller onanerar, hur tangera det och få det att sitta bra socialt sett?

 • Luentoaika: to 9.2. klo 13.00 – 13.15
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Siirry luennolle

Lapsi tulossaStorken – eller hur kan vi tala om sex med lågstadiebarn?
Sakkunnig i sexuell hälsa, Folkhälsans Förbund r.f. Suss Åhman

Sex kan kännas utmanande att tala om med barn. Vilka ord ska man använda, hur ingående behöver man vara? Vad om de frågar om p-piller eller har stött på porr? Här ges exempel på hur man ta upp ämnet på ett bra och åldersenligt sätt. Om hur barn blir till; allt från att ”göra barn” till assisterad befruktning och adoption. Sex som vuxnas lek och njutning, och om porr som överdrivna actionfilmer för vuxna.

 • Luentoaika: to 9.2. klo 13.20 – 13.35
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Siirry luennolle

Lapsi tulossaTrygghetsfostran och att förebygga sexuella övergrepp
Sakkunnig i sexuell hälsa, Folkhälsans Förbund r.f. Suss Åhman

Trygghetsfostran handlar om att förebygga negativa erfarenheter och lära barn om gränser. Hurudan slags beröring är okej, hur sätta gränser? Vad göra om någon inte respekterar ens gränser? Det finns enkla principer som kan läras ut, så barnen kan få en handlingsplan och veta vad de ska göra ifall de blir utsatta för något obehagligt.


 • Luentoaika: to 9.2. klo 13.40 – 13.55
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Siirry luennolle

Lapsi tulossaKahden kulttuurin perheessä kasvanut - lapsen ja nuoren kasvu ja kipuilut
Kouluttaja, erikoisasiantuntija Jaana Anglé

Kahden kulttuurin liittojen yleistymisen myötä näissä liitoissa syntyneiden lasten määrä on moninkertainen parinkymmenen vuoden taakse peilaten. Maahanmuuttajien ja vieraskieliset lapset on huomioitu koulumaailmassa ja erilaisissa tukipalveluissa jo hyvin. Mutta on vielä yksi ryhmä, joka on ´huomaamattomampi´: lapset, jotka ovat esimerkiksi syntyneet Suomessa, koko ikänsä täällä asuneet. He, jotka kokevat Suomen synnyin- ja kotimaakseen, mutta elävät kuitenkin kahden erilaisen kulttuurin perheessä. Millaista heidän elämänsä on? Millaisia erityispiirteitä heillä on?

Luennolla on erilaisia käytännön vinkkejä ammattilaisille ja näiden lasten vanhemmille. Tule kuuntelemaan ja tekemään kysymyksiä!

Luennon järjestää Familia ry:n Duo kahden kulttuurin (www.duoduo.fi ja en.duoduo,fi) perheille yhteistyössä Väestöliiton kanssa.

 • Luentoaika: to 15.12. klo 13.00 – 13.30
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Katso käyty luento »

Lapsi perheessäMiten puhun ja kuuntelen?
TT, dosentti, perhe- ja pariterapiakouluttaja, työnohjaajakouluttaja, Dialogic Oy Lassi Pruuki

DIALOGISUUS MONIAMMATILLISESSA YHTEISTYÖSSÄ

Dialogisuuden tutkija William Isaacs on tavoittanut jotakin olennaista dialogisuudesta kuvetessaan sitä kysymyksellä: "Miten puhua siten, että
toinen haluaa kuunnella ja kuunnella siten, että toinen haluaa puhua?"

Luennolla pohditaan moniammatillisen yhteistyön edellytyksiä dialogisesta näkökulmasta.

Miten tehdä moniammatillista yhteistyötä siten, että asiakkaan ääni kuuluu ja eri ammattiryhmien osaaminen koituu keskinäisen nokittelun sijaan asiakkaiden parhaaksi?

Luento liittyy Sisukkaasti koulutiellä -koulutusprosessiin, jossa pyritään edistämään koulun ja lastensuojelun välistä yhteistyötä lastensuojelun piirissä olevien lasten koulunkäynnin tukemisessa.

 • Luentoaika: ke 14.12. klo 10.30 – 11.00
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Katso käyty luento »

Lapsi toiveissaVarhaisen tuen perhetyö Hämeenlinnassa
Sosionomi AMK ja perhetyöntekijä Jutta Toikka

Uusi sosiaalihuoltolaki on siirtänyt sosiaalipalveluiden painopistettä korjaavista palveluista ennaltaehkäiseviin palveluihin. Hämeenlinnan kaupunki on vastannut tähän tarpeeseen panostamalla varhaisen tuen perhetyöhön. Varhaisen tuen perhetyön tarkoituksena on auttaa perheitä siinä vaiheessa, kun ongelmat eivät vielä ole kovin suuria. Palvelu on maksutonta ja asiakkaaksi pääsee palvelutarpeen arvioinnin kautta kuka tahansa hämeenlinnalainen lapsiperhe. Perhetyöntekijä Jutta Toikka varhaisen tuen perhetyöstä kertoo tarkemmin perhetyön sisällöstä ja toimintatavoista.

 • Luentoaika: pe 9.12. klo 13.00 – 13.30
 • Osallistujamäärä: Rajoittamaton

Katso käyty luento »

Näytä kaikki tallennetut luennot »