Yhdessä elämään

Yhdessä elämään -verkkokurssi on osa Koulutus elämään- säätiön ihmissuhdetaitoihin perustuvaa Yhdessä elämään- opintokokonaisuutta, joka on suunnattu alakoululaisille ja heidän vanhemmilleen. 


Verkkokurssi täydentää kouluilla toteutettavaa kokonaisuutta, mutta sen voi oikein hyvin suorittaa erillisenä osana tuomaan ajatuksia perheen arkeen. 

Kurssilla käsitellään aiheita liittyen lapsen ihmissuhteisiin ja kaveritaitoihin sekä siihen, miten vanhemmat voivat osaltaan näihin vaikuttaa.

Kurssin on tuottanut Koulutus Elämään Säätiö yhdessä Väestöliiton kanssa.
Nettikurssin kuvat: Shutterstock

Liity kurssille

Lapset ja ero

Vanhempien välinen ero koskettaa aina lasta.
Lapset ja ero -kurssilla käsitellään eroon liittyviä asioita lapsen näkökulmasta. Kurssi sisältää kuvaukset eron eri vaiheista, eri-ikäisten lasten tyypillisistä reagointitavoista ja vinkkejä eron jälkeiseen yhteistyövanhemmuuteen.


Liity kurssille

Duo's self-study family training for intercultural couples

This self-study course has been designed to offer an insight into the fascinating world of the intercultural couple and their journey into parenthood. The course includes a number of features that are designed to help intercultural couples through the process of having and raising children in an intercultural environment. Expert advice will be coupled with homework, audio and video clips, discussion topics and bonus material in order to give the couples a rounded self-study course. A number of topics that intercultural families have to deal with, such as combining different cultures, bi-/multilingualism and child’s language development will be discussed, as well as the very crux of the concept. The course will take into account expert opinion on the subject, as well as first-hand accounts and information from people who are parents of intercultural families themselves.


Liity kurssille

Mindfulness-verkkokurssi

Pikkulapsiarki on väsyttävää, jopa uuvuttavaa, ja monen äidin ja isän mieli painuu jo väsymyksen takia matalalle. Synnytyksen jälkeiseen masennukseen sairastuu vuosittain 10-15 % synnyttäneistä, eli jopa 7500 äitiä. Myös puolisot ovat usein masentuneita. Jos äidillä on synnytysmasennus, puolison riski sairastua masennukseen on todella suuri.

Lapsiperhearjessa vanhemmilla on niukasti omaa aikaa ja vähän mahdollisuuksia lähteä harrastuksiin. Siksi Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry halusi tuottaa mindfulness-verkkokurssin, jossa osa harjoitteista on mahdollista tehdä osana arkea. Mindfulness-harjoituksen voi tehdä vaunulenkillä, tiskatessa tai syödessä, kun vauva tai taapero nukkuu päiväuniaan. Lisäksi verkkokurssiin kuuluu kaksi pidempää meditaatiota, joita voi tehdä, jos ystäväsi tai sukulaisesi huolehtii lapsista.

Mindfulness ei ole suoritus, eikä se ole liikuntaa eikä rentoutumistakaan. Siinä ei tule hiki eivätkä vatsalihakset siinä kiinteydy. Se on hyväksyvää tietoista läsnäoloa. Näiden videoiden avulla voit tutustua siihen kotona kiireettä ja maksutta.

Tämän mindfulness-kokonaisuuden on tuottanut Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry Väestöliiton Perheaikaa.fi -palvelun tuella. Teksteistä ja ohjauksista vastaa mindfulness-ohjaaja Elina Kauppila. Videot kuvasi ja editoi Joni Alhonen. Koordinaattorina toimi Leena Honkavaara.

Verkkokurssi on koottu 5 eri osioon:
1. Kävelymeditaatio
2. Tietoinen syöminen
3. Tiskaaminen
4. Istumameditaatio
5, Kehomeditaatio

Liity kurssille

Are you expecting twins or triplets? Congratulations!

On the Good Start to Parenting Multiples online course, experts provide you with information about multiple pregnancies, giving birth to multiples and daily life with multiple babies. The course includes real-life descriptions about parenting and daily life, told by families themselves. You will also learn how to join in the activities of your local Multiple Births Association.

The course consists of text, videos, online lectures and assignments. You can study according to your own schedule, whenever is convenient for you.

The course consists of the following sections:

 1. Pregnancy
 2. Delivery
 3. Breastfeeding
 4. Parenting multiples with ample resources
 5. Daily life in a family with multiples
 6. Support for parenting multiples

 
Note that local training courses for families with multiples are arranged in many places. The courses are mainly provided in Finnish. Check the location nearest you and the timetable at www.suomenmonikkoperheet.fi. In the local group, you will meet other parents expecting multiples, receive peer support and hear real-life stories from other parents with multiples. If it is not possible for you to participate in a local training course, this online course is perfect for you! You can also participate in a local training course AND take the online course.

Liity kurssille

Isäkurssi #1

Väestöliiton ja Miessakit ry:n isäkurssin ensimmäinen osa tarjoaa miehille tietoa isyydestä sekä isyyteen ja perheenlisäykseen valmistautumisesta. 

Kurssi koostuu neljästä jaksosta, jotka käsittelevät isyyttä perheenlisäyksen suunnittelusta aina vaiheeseen, jossa tulevasta isyydestä keskustellaan ystävien työkavereiden ja sukulaisten kanssa. Kurssi koostuu pääasiallisesti lyhyistä isyyttä käsittelevistä videoista sekä itsenäisistä tehtävistä. Tehtävät on suunniteltu siten, että niitä voi käydä läpi joko yksin tai puolison kanssa.

Kurssille osallistuminen antaa sinulle uusia näkökulmia tulevaan isyyteen ja tarjoaa välineitä, joiden avulla voit pohtia tulevaa vanhemmuutta. Kurssin videot ja tehtävät tarjoavat vastauksia moniin isyyttä koskeviin kysymyksiin ja ne vaikuttavat myös myönteisesti niin isien hyvinvointiin kuin parisuhteeseenkin.

Isäkurssin toinen osa julkaistaan keväällä 2018. Tulevassa kurssissa keskitytään lapsen syntymän jälkeiseen aikaan, isyyden arkeen, voimavaroihin ja haasteisiin.Liity kurssille

Adhd tietoutta ja konkreettisia vinkkejä lapsen ja perheen parhaaksi -vanhempien, läheisten ja ammattilaisen käyttöön!

Nettikurssi tuo tietoa ja ymmärrystä adhd-oirekuvaan sekä antaa konkreettisia keinoja adhd-oireisen lapsen ja perheen arjen toimivuuteen niin kotona, kuin lapsen lähiympäristössä, päiväkodissa ja koulussa. ADHD-liiton työntekijät avaavat toimivia käytäntöjä yleisellä tasolla ja mahdollisimman arkilähtöisesti.

Avainsanomana on oivaltaa adhd – miten arki saada toimimaan perheessä ja vahvistettu positiivisia vuorovaikutuskehiä arjen kiireen keskellä. 

Liity kurssille

Synnytyksen kulku - ViVa

Synnytys on jokaiselle erilainen ja aina yllätyksellinen. Synnytys on seikkailu.
Tässä nettikurssissa synnyttäneet perheet ja kätilöt kuvaavat synnytyksen etenemistä vaihe vaiheelta.

Kurssin on tuottanut ViVa-hanke yhdessä Väestöliiton kanssa.
viva.tamk.fi

Hanke: Terve raskaus, normaali synnytys: tietoa tukea ja ohjausta perheen terveeseen elämäntapaan
Rahoittaja: Sosiaali- ja terveysministeriö Terveyden edistämisen määrärahasta vuosina 2015-2017


Liity kurssille

Sijoitettu lapsi koulussa

Tämä verkkokurssi on tarkoitettu kaikille sijoitettujen lasten ja sijaisperheiden arjesta kiinnostuneille. Se on myös osa Pesäpuu ry:n Sisukkaasti koulutiellä –koulutusprosessia. 

Kurssiin kuuluu viisi luentoa sijoitettujen lasten hyvinvoinnista sekä monialaisesta yhteistyöstä sijoitettujen lasten asioissa.

 

Liity kurssille

Miesten erokoulu

Tämä nettikurssi on suunnattu eroa suunnitteleville ja eron kokeneille miehille.

Kurssi auttaa sinua erosta selviämisessä ja tunteiden kanssa pärjäämisessä. Kurssi tukee hyvää isyyttäsi eron jälkeen. Osallistuminen on maksutonta. Voit osallistua kurssille omaan tahtiisi kotisohvaltasi!  

Miesten erokoulu perustuu tieteelliseen tutkimustietoon ja Väestöliiton psykoterapeuttien kokemuksiin. 

Jakso 1. Miksi tässä kävi näin?

Jakso 2. Miten kerron lapsille?

Jakso 3. Miten pärjäät tunteidesi kanssa?

Jakso 4. Meidän lapset, minä vanhempana

Jakso 5. Eksästä ei pääse eroon

Jakso 6. Ahdistaa…

Jakso 7. Varo alkoholiriippuvuutta

Jakso 8. Koskettaako väkivalta sinua?

Jakso 9. Uusi elämä

Kurssi sisältää videoita, tehtäviä ja vinkkejä avun tarjoajista.

Asiasanat: avioero, avoero, miehet, nettikurssi, erokoulu

Katso tarkemmat ohjeet nettikurssin käyttöön tästä

Liity kurssille

Kahdesta perheestä meidän laumaksi -nettikurssi uuspareille

Uusperheen perheytyminen vaatii aikaa ja avointa keskustelua siitä, miten käsitämme ja määrittelemme perheen. Keitä meidän perheeseen kuuluu? Kun kaikilla perheenjäsenillä ei ole biologisia siteitä tai yhdessä elettyä historiaa, on selvää, että uusperheen jäsenten suhteiden muodostumiseen kuluu aikaa. Lopputuloksena voi olla, että perheenjäsenillä on yhteinen ymmärrys uusperheestä ”meidän perheenä”. Tällöin uusperheen jäsenillä on yhteinen käsitys perhekulttuurista, yhteisistä pelisäännöistä ja ennen kaikkea uusperheestä ”tunneperheenä”.

Suomen Uusperheiden Liitto ry:n nettikurssin aikana keskitytään perheytymiseen, opitaan ymmärtämään siihen vaikuttavia taustoja ja tekijöitä sekä haetaan ratkaisuja eteen tuleviin haasteisiin. Kurssi on tarkoitettu kaikille uusperheiden pareille, jotka haluavat eväitä uusperhe-elämän iloihin ja suruihin sekä vinkkejä “meidän lauman” löytämiseen. 

Kurssille voi osallistua ajasta ja paikasta riippumatta omien mahdollisuuksien ja voimavarojen mukaan. Tarkoituksena on, että nettikurssi käytäisiin yhdessä puolison kanssa. Usein jo pelkästään keskustelu ja sen huomaaminen, ettei näissäkään kysymyksissä ole yksin, auttaa jo eteenpäin. Teemoihin voitte tutustua haluamassanne järjestyksessä ja tehtävät on hyvä tulostaa keskustelun pohjaksi. 

Kurssin ovat koonneet itsekin uusperheelliset Suplin vertaisryhmäohjaajat.

Katso tarkemmat ohjeet nettikurssin käyttöön tästä

Liity kurssille

Perheitä sateenkaaren väreissä - sateenkaariperheiden perhevalmennus

HUOM! Kurssia päivitetään. Kurssi avataan uudelleen kevään 2018 aikana!


Tämä nettikurssi tarjoaa tietoa sateenkaariperheiden perheellistymisestä. Kurssi soveltuu lasta suunnitteleville, odottaville samoin kuin lapsen hiljattain saaneille. Parhaan hyödyn kurssista saa, jos sitä on mahdollista käydä yhdessä vanhemmuuskumppanien tai jonkun muun läheisen kanssa.

Sateenkaariperheet  ry järjestää perhevalmennuksia iltakursseina Helsingissä ja viikonloppukursseina ympäri Suomea. Lisätietoa www.sateenkaariperheet.fi. Tämä nettikurssi pohjautuu edellä mainittuihin perhevalmennuksiin. Kurssi antaa tietoa sateenkaariperheiden erityishaasteista ja täydentää kuntien tarjoamaa synnytys- ja perhevalmennusta.

Perhevalmennuksen jaksot:

 1. Monenlaisia perheitä
 2. Miten lapsia tehdään?
 3. Pohdittavaa ja sovittavaa ennen lapsen syntymää
 4. Lapsen syntymän jälkeinen byrokratia
 5. Lapsi osaksi sateenkaariperhettä ja sukua
 6. Pari- ja vanhemmuussuhteet sateenkaariperheissä
 7. Vertaistukea ja palveluitaKurssi sisältää videoita, artikkeleita ja harjoituksia.

  Antoisaa matkaa perheellistymisen maailmaan!

Katso tarkemmat ohjeet nettikurssin käyttöön tästä

Liity kurssille

Diagnoosittomat - Voimaa adoptioperheen arkeen

Adoptio on hyvä tapa tulla perheeksi tai kasvattaa sitä. Samalla se on elämänmittainen haaste ja yhteinen matka. Diagnoosittomat-nettikurssi tarjoaa tietoa ja taitoa adoptioperheen avuksi.

Kurssiin kuuluu viisi aihealuetta, joihin voit tutustua haluamassasi tahdissa ja järjestyksessä. Jaksot ovat: 

1.     Kiintymyssuhteet adoptioperheessä

2.    Adoptiovanhemmuus ja parisuhde

3.    Traumataustan vaikutus

4.    Erityistarpeisen lapsen adoptio

5.    Sisarussuhteet adoptioperheessä

Jos harkitset adoptiota omassa elämäntilanteessasi, suosittelemme aluksi tutustumaan kakkosjakson adoptiovanhemmuutta koskevaan osuuteen.

Mikä saa lapsen käyttäytymään näin? Tämä kysymys pyörii monen adoptiovanhemman mielessä. Jokaisella adoptoidulla lapsella on taustallaan eroja ja menetyksiä, osalla myös traumaattisia kokemuksia. Diagnoosittomat-nettikurssin on tarkoitus antaa tietoa, työkaluja ja pohdittavaa adoptiohakijoille ja -vanhemmille. Tavoitteena on tarjota ituja hyvään ja toimivaan vuorovaikutukseen arjessa.

Katso tarkemmat ohjeet nettikurssin käyttöön tästä

Liity kurssille

Tunnekeskeinen parisuhdekurssi

Tämä nettikurssi antaa välineitä parisuhteen läheisyyden parantamiseen ja ristiriitojen ratkaisuun. Osallistuminen on maksutonta. Kurssin voit tehdä joko yhdessä kumppanisi kanssa tai yksin. Paras hyöty saadaan, jos molemmat olette halukkaita kurssille ja teette sen yhdessä.

Kurssi perustuu tunnekeskeiseen pariterapiaan. Tämä kurssi ei kuitenkaan ole terapiaa. Kurssi on toteutettu Väestöliiton ja Suomen Pariterapiayhdistyksen yhteistyönä. Tämä kurssi ei sovellu pareille, joiden ongelmana on väkivalta.

Jakso 1. Rakkaus ja kiintymys
Jakso 2. Kielteisten kehien tunnistaminen
Jakso 3. Kipupisteiden tunnistaminen
Jakso 4. Paluu vaikeaan hetkeen
Jakso 5. Menneisyyden merkitys
Jakso 6. Pidä minut lähelläsi -keskustelu
Jakso 7. Loukkausten anteeksi antaminen
Jakso 8. Seksuaalisuus ja rakkauden ylläpitäminen

Asiasanat: tunnekeskeinen parisuhdekurssi, nettiparisuhdekurssi, tunnekeskeinen pariterapia

Liity kurssille

Hyvä alku monikkovanhemmuuteen - nettikurssi kaksosia ja kolmosia odottaville

Onko perheeseesi tulossa kaksoset tai kolmoset? Onneksi olkoon!

Hyvä alku monikkovanhemmuuteen –nettikurssilla saat tietoa monikkoraskaudesta, -synnytyksestä ja arjesta monikkolasten kanssa asiantuntijoiden kertomana. Mukana on myös kokemuksia vanhemmuudesta ja arjesta perheiden itsensä kertomana. Kuulet myös, kuinka pääset mukaan alueellisen monikkoperheyhdistyksen toimintaan.
Kurssi koostuu tekstistä, videoista, nettiluennoista ja tehtävistä. Voit opiskella kurssia itsenäisesti omalla aikataulullasi siinä tahdissa kuin sinulle tuntuu sopivalta.

Kurssi sisältää seuraavat osiot:
1. Raskaus 
2. Synnytys
3. Imetys
4. Voimavarainen monikkovanhemmuus
5. Arki monikkoperheessä
6. Tukea monikkovanhemmuuteen

Huomaathan, että alueellisia monikkoperhevalmennuksia järjestetään useilla paikkakunnilla. Voit katsoa sinua lähimmän valmennuspaikan ja -ajan nettiosoitteesta www.suomenmonikkoperheet.fi.Paikallisessa valmennusryhmässä tutustut muihin monikko-odottajiin,kuulet monikkovanhempien tarinoita elävästä elämästä ja saat vertaistukea. Jos alueelliseen monikkoperhevalmennukseen osallistuminen ei kuitenkaan ole syystä tai toisesta sinulle sopiva vaihtoehto, on tämä netissä tehtävä kurssi juuri sinua varten! Voit myös osallistua sekä alueelliseen valmennukseen että netissä opiskeltavalle kurssille.


Liity kurssille

Voimaa uusperheen arkeen

Kaipaatteko puolisosi kanssa tukea uusperheenne arjen pyörittämiseen ja sen herättämiin tunteisiin? Vanhemmuus, isä- ja äitipuolena oleminen, lasten ja nuorten sopeutuminen, romanttinen rakkaus vs. arjen haasteet, rahahuolet, huoltajuuskiistat, Me-henki, uusparisuhde, jne,jne.
Uusperheen rakennetta voi ravistella moni parisuhteen tai koko perheen ulkopuolelta nouseva haaste. Nettikurssin aikana rakennetaan perustuksia perheytymiselle ja etsitään ratkaisuja eteen tuleviin haasteisiin. Kurssi koostuu seitsemästä osa-alueesta, joihin voi tutustua haluamassaan järjestyksessä. Kaikki teemat sisältävät artikkeleita, videoita sekä tehtäviä.


Kurssin ovat koonneet itsekin uusperheelliset Suplin vertaisryhmäohjaajat.

Liity kurssille

Iloa odotukseen - Väestöliiton vanhemmuusvalmennus

Tervetuloa mukaan Väestöliiton vanhemmuusvalmennuskurssille! Tämä nettikurssi antaa sinulle välineitä kohdata ja kokea raskausaika ja matka vanhemmuuteen. 
Osallistuminen on maksutonta. Voit osallistua kurssille joko yksin tai yhdessä kumppanisi kanssa. Kurssi sisältää 11 jaksoa, joissa on videoita, artikkeleita ja harjoituksia raskauteen ja vanhemmaksi valmistautumiseen liittyen

Kurssin jaksot ovat:

1. Plussauutisia!
2. Minun tapani ja tyylini olla raskaana
3. Raskausmörköjä, joskus pelottaa ja olo on epävarma
4. Voimavarat ja ilot
5. Mielikuvissa vauva
6. Seksuaalisuus
7. Oma lapsuudenperheeni. Kuka minä olen nyt?
8. Sosiaaliset verkostot
9. Äidin rajat
10. Parista perheeksi
11. Synnytys lähestyy

Liity kurssille

Ylipainosta tasapainoon - Verkkokurssi ylipainoisen lapsen vanhemmille

Tervetuloa verkkokurssille, jolta löydät tietoa ja tukea lapsen ylipainoon liittyen. Mistä lähteä liikkeelle, jos oman lapsen ylipaino mietityttää. Kurssille pääset osallistumaan tästä linkistä: Neuvokas perhe -hankkeen nettisivut.

Osa 1. Meidän perheen arki
Osa 2. Lapsen ylipaino
Osa 3. Miten muutokset arjessa onnistuvat?
Osa 4. Ruoka, syöminen ja kylläisyys
Osa 5. Liikunta, leikki ja ulkoilu
Osa 6. Uni ja nukkuminen
Osa 7. Ruutuaika
Osa 8. Kannusta ja kehu lasta

Kurssin on suunnitellut ja toteuttanut Neuvokas perhe

 

Sisältöä ovat tuottaneet:

Terhi Koivumäki, terveydenhoitaja TtM

Kati Kuisma, ravitsemusasiantuntija ETM

Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja KK

Annukka Alapappila, liikunta-asiantuntija TtM

Elisa Luomaranta, terveydenhoitaja TtM

 

Asiantuntijatekstejä ovat lisäksi kirjoittaneet:

Jarmo Salo, lastentautien erikoislääkäri THL

Susanna Angle, psykologi, psykoterapeutti

 

Yksi elämä on Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton käynnistämät terveystalkoot, joiden tavoitteena on terveempi Suomi.
Liity kurssille