• marjukka
  Rekisteröitynyt käyttäjä
  Ilmianna asiaton viesti

  Imetys sattuu

  Hei,

  Tarvitsisin vinkkejä imetyspulmiini. Kotona on kaksiviikkoinen nyytti, josta olemme mieheni kanssa ikionnellisia. Imetys on kuitenkin heti alusta ollut haastavaa, vaikka minua on yritetty neuvoa monin tavoin sekä synnytyssairaalassa että neuvolassa. Isoin ongelma ehkä nyt on oikea rinta, joka on aivan eri tuntuinen kuin vasen, se tuntuu pakkaantuvan kivikovaksi ja vauvan on vaikea saada otetta siitä. Lisäksi imettäminen tästä toisesta rinnasta sattuu.

  Terveydenhoitaja tarkisti eilisellä neuvolakäynnillä vauvan imuotteen, joka kuulemma on ihan ok. Hän neuvoi lisäksi kokeilemaan kylmällä hautomista tuohon kipeään rintaa ja ehdotti jotain kaalilehtihoitoa??!! En kehdannut sen tarkempaan kysyä, että miten sitä kaalinlehteä sitten pitäisi käytää. Tietääkö kukaan tuosta hoidosta, onko se oikeasti vaikuttavaa? Kuulostaa kyllä aataminaikuiselta, mutta toisaalta, joskus vanhat konstit ovat ihan hyviä....

  Lansinohin voidetta olen käyttänyt lisäksi rinnapäiden rikkoontumista estämään. Se on vaan hurjan kallista, keksiikö joku yhtä tehokasta mutta vähän edullisempaa voidetta?
  Lainaa
 • minävain
  Vierailija
  Ilmianna asiaton viesti

  muutamia vinkkejä

  Terveydenhoitaja on tarkoittanut ihan tavallisen kaupasta ostettavan keräkaalin käyttämistä helpottamaan kuumotuksen tunnetta rinnassa. Kaalia säilytetään jääkaapissa, jotta se on kylmää, otat kaalista ison lehden, jota voi hieman "murtaa"rikki ennenkuin asettaa rinnanpäälle, jotta viilentävä vaikutus tehostuu. Tämä neuvo voi tosiaan helpottaa, jos rinta tuntuu kuumottavan. Jos rinta myös punoittaa, täytyy miettiä onko kyseessä rintatulehdus?

  Jos maito tuntuu pakkaantuvan rintaan, tulee rintaa ennen imetystä lämmittää (huom! siis ei kaalinlehteä ennen imetystä, vaan helpottamaan kuumotusta muuten) esim käymällä kuumassa suihkussa ennen imetystä. Voit myös laittaa jotain lämmintä haudetta (esim.jääpala-pussin täytettynä lämpimällä vedellä) rintaliivien sisässä ennen imetystä. Stressaaminen myös vaikeuttaa tilannetta ja hankaloittaa maidon herumista, joten koeta rentoutua. Tärkeää on, että vaikka (ja varsinkin!) jos maito pakkaantuu ja rinta kuumottaa ja tuntuu kipeältä- rinta tulee tyhjentää, eli imetystä ei silti tule lopettaa. Maidon pakkaantuminen voi johtaa kipeään rintatulehdukseen. Seuraa siis sen merkkejä myös! Rintaa voi myös tyhjentää käsinlypsämällä tai rintapumpulla ennen imetystä, jolloin rinta pehmenee ja vauvan on helpompi saada rinnasta kiinni ja käydä imemeään. Voit myös aloittaa imetyksen "helpommasta rinnasta" ja siirtyä kovaan rintaan, kun siitä alkaa herumaan maitoa. Imetys toisesta rinnasta käynnistää siis maidon herumisen myös toisesta rinnasta.

  Pumppaaminen on imetystä hitaampi tapa saada maito herumaan. Eli jos pumppaat kovaa rintaa- kärsivällisyyttä, siihen voi mennä 15-60min ennen kuin maitoa tulee, mutta kyllä sitä tulee ennemmin tai myöhemmin. Pumppaat vain kärsivällisesti. Jos rintapumppu tuntuu hyvältä ratkaisulta, eikä sinulla ole sellaista, saa niitä vuokrattua lastentarvikeliikkeistä.

  Lansinoh voide on kallista, mutta valitettavasti muuta yhtä tehokasta ei ole. Bepanthenesta ei ole juurikaan hyötyä, ja se pitää poistaa ennen imetystä rinnasta. Lansinohin voi siis antaa olla vaikka imettää.

  Voit katsoa vinkkejä esim imetyksentuki ry:n sivuilta. Voimia ja jaksamista imetykseen. Älä luovuta! Ei se usein ole niin helppoa kuin oletetaan ja annetaan ymmärtää!

  Lainaa
 • Kahden lapsen äiti
  Vierailija
  Ilmianna asiaton viesti

  Kyllä se siitä!

  Imetykseen liittyvistä kivuista puhutaan mielestäni odotusaikana liian vähän. Imetys tosiaan sattuu ensin jonkun aikaa, koska nännien kestää karaistua. Tämä kipu helpottaa ajan myötä, eivätkä rinnanpäät rikkoudu enää muutaman viikon imetyksen jälkeen. Tai näin ainakin omalla kohdalla.

  Jos toiseen rintaasi pakkautuu enemmän maitoa, niin onko mahdollista, ettei vauva ole saanut sitä tyhjennettyä kunnolla? Oletko saanut kokeiltua erilaisia imetysasentoja vauvan kanssa? Eri asentokin saattaa helpottaa rinnan tyhjenemistä ja samalla myös lapsen otetta rinnasta. Tosiaan, kannattaa nyt keskittyä siihen, että vauva tyhjentää tuon kipeytyvän rinnan kunnolla, ettei sitä rintatulehdusta pääse muodostumaan. Maidontulo tasoittuu ajan myötä, kunhan hormonitoimintakin tasoittuu. Luultavasti sen myötä myös ongelma maidon pakkautumisen kanssa helpottaa.

  Lansinohin lisäksi on olemassa myös muita lanoliinivoiteita, joita voi käyttää. Nimiä en nyt muista millään, enkä hintojakaan.

  Tsemppiä ja jaksamista sinulle, luultavasti imetys tulee vielä luonnistumaan ihan hyvin! Itse olen imettänyt kahta lasta reippaasti yli 1-vuotiaaksi ja varsinkin ensimmäisen kohdalla rinnat tuntuivat kipeytyvän, mutta sitkeällä yrittämisellä imetys helpottui.

  Lainaa
 • marjukka
  Vierailija
  Ilmianna asiaton viesti

  Kiitos vinkeistä

  Hei vaan ja kiitos teille vinkeistä! Kaalinlehteäkin olen kokeillut ja jotain taikaa siinä tuntui olevan :-). Lisäksi otin käyttöön ihan prismasta hankkimani sellaisen pienen imukupin, jolla saa kätevästi sen pakkaantuvan rinnan nännin esiin. Vauvan on huomattavasti helpompi saada ote rinnasta kun ensin käytän tuota pikkuvekotinta. Tosin tässä vaiheessa pakkaantuminenkin jo on helpottanut ja sekä minä että vauva tunnutaan osaavaan jo hommat :-). Joulun odotusta kaikille palstalla kävijöille!

  Lainaa
 • Noora
  Vierailija
  Ilmianna asiaton viesti

  Jos imetys sattuu

  Synnytyksen jälkeen ensimmäisinä päivinä imetys voi sattua.Nyrkkisääntö kuitenkin on,että imetyksen alettua hitaasti kymmeneen laskiessa kivun tulisi loppua.Jos näin ei käy olisi hyvä irroittaa vauva rinnasta ja pyrkiä ottamaan parempi imuote. Usein rinnan kipeytymisen ja rinnanpään ihon rikkoutumisen syynä on suppea imuote,jossa rinnanpää jää kovien ikenien väliin hiertymään.Oikeassa tai riittävän suuressa imuotteessa rinnanpää menee vauvan suuhun niin syvälle,että se on suojassa pehemän kitalaen kohdalla.Huono imuote pitkään jatkuvana vähentää maitomäärää ja altistaa tiehyt tukoksille.  Imuote ja imetysasento liittyvät kiinteästi toisiinsa eli jos vauva on rinnalla huonossa asennossa,rinnan imeminen oikein on vaikeaa. Ihan samalla tavalla kuin lasista juominen leuka kiinni rinnassa tai pää kääntyneenä sivulle. Hyvässä imetysasennossa vauva on ihan kiinni äidissä selkäranka suorassa ja pää hieman takakenossa. Nänni tähdätään vauvan nenää kohti, jolloin vauvan on helpompi avata suunsa ammolleen.  Tuolla edellä jo kerrottiin kaalinlehdistä turvotuksen hoitoon.Myös yksi hyvä keino,jolla vauva saa pinkeästä rinnasta hyvän otteen on rinnan painaminen ennen syöttöä.Eli äiti painaa aivan nännin tyvestä molempien käsien sormilla rintakehäänsä kohti alaspäin.Muutaman minuutin painaminen riittää siirtämään nesteistä turvonneista kudoksista pois,jolloin rinnanpää tulee paremmin esiin ja vauvaa saa siitä helpomman otteen.  Myös sammas vauvan suussa ja myöhemmin hampaat saattavat aiheuttaa kipua imetyksen aikana.Sammas tuntuu rinnoissa sitkeänä kutinana.Nänninpäät voivat myös olla ”vadelmaiset”.Vauvan suussa sammas voi näkyä valkoisena peitteenäposkien limakalvoilla ja kielessä.Hoidoksi sammakseen käy hapan: rinnoille sitruunaa, puolukkaa, Vichyvettä tai maitohappobakteereja.Lääkäri voi kirjoittaa myös reseptilääkkeen sammaksen hoitoon.  Ihania imetyshetkiä teille kaikille,ja jos tuntuu ettei kipu imettäessä helpotu kannattaa asia ottaa aina puheeksi neuvolassa.Imetys tukea löytyy myös netistä ja useimmilta paikkakunnilta.Imetyksen ja sen mahdollisten haasteiden kanssa ei kannata jäädä yksin.

  Lainaa
 • Reetta -70
  Rekisteröitynyt käyttäjä
  Ilmianna asiaton viesti

  Kivut hävisivät parissa viikossa

  Lansinoh on kallista, mutta pienestä putkilosta riittää kauemmin kuin imetys kestää ;-) Itse käytin rasvaa aluksi esikoisen kanssa, mutta loppujen lopuksi rinnanpäiden rikkoutuminen ja kivut kestivät itselläni hyvin lyhyen aikaa.

  Toisen lapsen kanssa imetys kipuja ilmaantui jostain syystä enemmän kuin esikoisen kanssa (ehkä en paneutunut asiaan aluksi yhtä huolella kuin ensimmäisellä kerralla vaan annoin mennä vähän vasurilla...). Muutaman viikon koetin pelleillä rintakumejen ym kanssa rystysiä pureskellen. Mutta karmeus loppui kuitenkin parin viikon päästä - onneksi!

  Joten toivottavasti aika ja sitkeys korjaavat asian muillakin :-)
  Lainaa
 • Onnellinen imettäjä - kevät 2015
  Vierailija
  Ilmianna asiaton viesti

  Imetykseen liitttyvä kipu: vihdoinkin sain avun !

  Synnytin reilu kolme viikko asitten ja rinnanpäiden kipu (osittain myös rikki) on jatkunut tähän saakka. Imettäminen on ollut ajoittain ihan tuskaa. Kunnes - sain tuttavani kautta uutta hoitavaa sidosta ja tulos oli ihmeellinen !! Tuote toimi välittömästi, kipu väheni ja rikki menneet rinnanpäät alkoivat paranemaan vauhdilla. Enää en stressaa imettämistä ja suuri apu on myös se, ettei enää tarvitse läträtä voiteiden kanssa.
  Terkuin "Onnellinen imettäjä" (Saija 37v Helsinki)

  Tätä viestiä on moderoitu.Ole hyvä ja tarkista Perheaikaa.fi palvelun netiketti. Netiketti löytyy Tietoa palvelusta napin takaa kohdasta Ohjeistukset.Kiitos.

  Perheaikaa.fi-tiimi


  Lainaa
 • Tuore äiti
  Vierailija
  Ilmianna asiaton viesti

  Pari vinkkiä jotka auttoivat minulla

  Mulla kulunut viikko synnytyksestä, imetys lähti todella hyvin käyntiin eikä sairaalassa tai neuvolassakaan pahemmin korjailtu imetysasentoa, eli mitään traagisesti virheellistä ei varmaankaan siinä ollut. Kotona sitten sain alaselän täysin jumiin ja nännit pirullisen kipeiksi muutamassa päivässä. Vauvan herättyä 10 min torkuilta taas vaatimaan ruokaa tuli aidosti itku kun mietin kumpi rinta olisi vähemmän kipeä. Tästä selvittiin muutamassa päivässä siten että

  -yhden yön lypsin ja syötin maidon pullolla (kuulemma ei saisi koska vauva oppii väärän imuotteen mutta tällä sai itseltä ahdistuksen pois ja nänneille hieman lepoa, nukuin myös enemmän koska ruokailu oli tälleen nopeampaa joten oli varmasti sen arvoista). Rintapumppu (Avent) muotoili myös nännejä oikeaan muotoon.

  -ilmakylpyjä, tajusin niitä ottaessani että imetysliivit tosiaan painavat aika paljon rintoja. Itse asiassa maito alkaa herua ihan vaan ne riisumalla kun paine laskee. Tätä voi hyödyntää kun alkaa syöttämään

  -lanoliinia julmat määrät, käytin äitiyspakkauksen mukana tulevaa tuubia.

  -nännien venyttely: mukavampi venyttää niitä itse asteittain kun antaa vauvan repiä. Sekä pitkin päivää että varsinkin juuri ennen imetystä, jolloin herkin alue ylettyy olemaan niin syvällä vauvan suussa ettei ikenet paina.

  -imetystä aloittaessa vauvan pitää avata suu todella auki jotta nännin ehtiin sujauttaa syvälle suuhun

  -jos nänni ei ole riittävän syvällä, voi myös sulloa nännipihan ihoa lisää vauvan suuhun, tällöin vauva saa nännin imettyä syvemmälle ja kipu loppuu.

  -Imetusasannon tarkistus: vauvan pään pitää olla takakenossa, nänni pitää saada syvälle suuhun, vauva tuodaan rinnalle eikä toisinpäin.

  -imetin kyljelläni ja selkä sai lepoa

  Näillä sain selkeän helpotuksen noin vuorokaudessa. No, se olin minä, ei näistä kaikille ole apua mutta halusin jakaa ajatuksia jos joku niistä hyötyy. Ensimmäinen jälleen kivuton imetyskerta (aluksihan homma meni aika kivuitta) oli käsittämättömä helpottava kokemus: kyllä me tästä selvitään kuitenkin.

  Tsemppiä kaikille imetyksen kanssa painiville, sitä tarvitaan! Kiukuttaa että kukaan ei kertonut miten *****tin hankalaa ja kivuliasta tää on mutta kyllä tästä pusketaan läpi kuten synnytyksestäkin. Mutta älkää jääkö vain puremaan hammasta vaan etsikää ohjeita ja kokeilkaa mikä auttaa. Vauvaankin suhtautuu positiivisemmin kun ei tarvi kiroilla jokaista ruoka-aikaa.

  Lainaa

Osallistu keskusteluun

Kirjoitat vieralijana. Kirjaudu sisään kirjoittaksesi rekisteröityneenä käyttäjänä.