Soseista Sormiruokaan - Lohilaatikko

Lapsen ruokailun tavoitteena on siirtyminen perheen yhteisiin aterioihin vähitellen toisella vuosipuoliskolla.Seuraava lohilaatikon resepti on mainio koko perheen ruoka,jonka voi mainiosti valmistaa jo edellisenä päivänä odottamaan nälkäisiä ruokailijoita.Tämä resepti sopii noin 10 kuukauden iästä eteenpäin, sillä laatikon valmistuksessa on mukana maitoa.  Lohilaatikko 4 isoa perunaa kuorittuina 0,5 tl paprikajauhetta 2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna 200 g kirjolohifileetä suikaleina 1 kananmuna 2 dl maitoa Raasta peruna karkeaksi raasteeksi. Sekoita kulhossa perunaraasteen joukkoon paprikajauhe ja tilli. Voitele pieni uunivuoka kevyesti rypsiöljyllä. Kaada puolet perunaraasteesta vuokaan ja asettele pinnalle kalasuikaleet. Peitä lopulla perunaraasteella. Vispilöi kananmuna ja...

Julkaistu 29.06.2017 09:00

Soseista sormiruokaan - Mintulla maustettu kurkku-omenaraaste ja Hedelmäinen porkkanaraaste

Tuore raasteet sopivat vauvan ruoaksi sellaisenaan tai yhdessä kasvis- ja lihasoseiden kanssa. Raasteita voit tarjota vauvalle 8 kuukauden iästä eteenpäin. Raaka-aineeksi käyvät kotimaiset kasvikset ja hedelmät. Tuore raasteet ovat raikkaita sellaisenaan. Voit halutessasi maustaa raasteita myös erilaisilla yrteillä ja mehulla. Mintulla maustettu kurkku-omenaraaste 1 iso omena ½ kurkku 3 rkl tuoretta minttua hienonnettuna 1 rkl appelsiinimehua Pese omena ja kurkku huolellisesti ja raasta ne kuorineen karkeaksi raasteeksi. Purista raasteesta liika neste pois. Laita raaste kulhoon ja sekoita joukkoon appelsiinimehu. Hedelmäinen porkkanaraaste 1 iso porkkana ½ mango 1 rkl appelsiinimehua Kuori ja raasta porkkana. Suikaloi mango. Laita raaste ja suikaleet kulhoon ja sekoita joukkoon...

Julkaistu 28.06.2017 14:00 | Kommentit 0

Soseista sormiruokaan - Juurespihvit

Pihvit ja pyörykät ovat erinomainen ruoka sorminäppäryyttä ja omatoimista ruokailua harjoittelevalle lapselle. Pihvit ja pyörykät sopivat myös koko perheen ruoaksi. Tällöin aikuiset voivat maustaa ruokansa vahvemmin joko omalla lautasella tai ruoan valmistusvaiheessa voidaan erotella aikuisten ja lasten ruoat erikseen. Pihvien ja pyöryköiden kanssa voi tarjota esimerkiksi kasvissoseita tai höyrytettyjä kasviksia. Tämä resepti sopii noin 10 kuukauden ikäiselle lapselle. Juurespihvit n. 20 pientä pihviä 1 iso peruna 50 g juuriselleriä  1 pieni porkkana 10 cm pala kesäkurpitsaa 3 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa tai persiljaa 1-2 rkl rypsiöljyä Kuori ja raasta juurekset hienoksi raasteeksi (hieno raaste kypsyy nopeammin). Raasta kesäkurpitsa kuorineen. Sekoita raasteet keskenään ja...

Julkaistu 28.06.2017 09:00 | Kommentit 0

Soseista Sormiruokaan - Yrteillä maustettu bolognese-kastike, Uunikirjolohi ja Keitetty liha

Erilaiset kastikkeet, liha ja kala täydentävät ja monipuolistavat kasvissose tai sormiruoka-ateriaa. Seuraavia yrteillä maustettua bolognese-kastiketta, uunilohta tai keitettyä lihaa voit tarjota peruna- porkkana-, peruna-bataatti tai peruna-parsakaalisoseiden kanssa. Soseuttamisen sijaan kasvikset ja kalan voi tarjota myös suurempina vauvan käteen sopivina paloina. Soseiden reseptit löydät jo aiemmin julkaistujen Soseista Sormiruokaan reseptien joukosta. Yrteillä maustettu bolognese-kastike 200 g jauhelihaa 1 porkkana raastettuna 50 g juuriselleriä raastettuna 1 sipuli hienonnettuna 2-3 dl tomaattimehua (suolatonta) 3 rkl tuoretta basilikaa ja oreganoa hienonnettuna Ruskista jauheliha puuhaarukalla naputtaen niin, että jauheliha kypsyy pieniksi rakeiksi. Lisää juuresraasteet ja...

Julkaistu 27.06.2017 14:00 | Kommentit 0

Soseista sormiruokaan - Kurkku-herne-avokado-raejuustosalaatti

Salaatit ovat nopeita koko perheen ruokia. Salaatti on mainio retkilounas tai pääruoan täydentäjä. Näin kesän kynnyksellä tuoreita ja raikkaita raaka-aineita salaattiin on runsaasti tarjolla. Seuraava kurkku-herne-avokado-raejuustosalaatti sopii hyvin pinsetti-otetta harjoittelevalle yli 10 kuukauden ikäiselle lapselle. 1 dl kurkkua kuutioina 1 dl herneitä 1 dl avokadoa kuutioina 1 dl raejuustoa Kokoa aineksista salaatti suoraan kulhoihin, pieniin mukeihin tai lautasille. Koristele pienellä yrtinlehdellä. Teresa Välimäki Kokki #soseistasormiruokaan Kuvat: Helsinki Food Company

Julkaistu 26.06.2017 15:00 | Kommentit 0

Soseista sormiruokaan - Perunasose,Peruna-bataattisose,Peruna-parsakaalisose ja Porkkanasose

Kasviksista, juureksista ja perunasta valmistat edulliset ja maukkaat soseet vauvallesi. Kotimaisia juureksia, kasviksia ja perunaa on nyt hyvin tarjolla. Vaihtelua ruokiin saat vaihtamalla perunan bataattiin tai porkkanaan.Voit tarjota vauvalle soseita joko pääruokana tai pääruoan lisukkeena noin kuuden kuukauden iästä alkaen.Aloita sosetalkoot seuraavilla perunasose- resepteillä. Sosetalkoiden tulokset voit halutessasi pakastaa pieninä annoksina esim.jääpalamuotissa. Perunasose n. 0,5 l vettä 0,5 kg jauhoisia perunoita kuorittuna ja paloiteltuna Kiehauta vesi ja lisää paloitellut perunat. Vettä saa olla vain sen verran, että perunapalat juuri ja juuri peittyvät. Keitä perunat kypsiksi. Ota keitinvesi talteen ja soseuta perunat haarukalla tai perunasurvimella. Ohenna sose...

Julkaistu 25.06.2017 15:00 | Kommentit 0

Soseista sormiruokaan - Vatkattu marjapuuro, Banaani-kaurapuuro, Omena-riisipuuro ja Marjapuuro-jogurttivälipala

Puuroja voi tarjota aamu-, väli- tai iltapalana koko perheelle. Käyttämällä täysjyväjauhoja ja - suurimoita lisäät ruoasta saatavan kuidun ja kivennäisäineiden määrää.Lapselle voi aluksi tarjota veteen valmistettuja, suolattomia jauho- tai hiutalepuuroja noin kuuden kuukauden iästä alkaen. Voit maustaa puurot erilaisilla marjoilla, hedelmillä, soseilla tai survoksilla. Ihanan kesäisen puuron voit valmistaa seuraavilla vatkatun marjapuuron, banaani-kaurapuuron tai omena-riisipuuron ohjeilla. Lähempänä vuoden ikää voit valmistaa puurosta ja hapanmaitotuotteista maistuvan välipalan. Vatkattu marjapuuro 4 dl vettä 2 dl vadelmia (kotimaisia tuoreita tai pakaste) 0,75 dl täysjyvämannasuurimoita (0,5-1 rkl sokeria) Mittaa kattilaan vesi ja marjat. Kiehauta ja keitä poreillen noin 15...

Julkaistu 24.06.2017 15:00 | Kommentit 0

Soseista sormiruokaan - Omenasose ja Banaani-vadelmasose

Kotimaiset marjat ja hedelmät sopivat hyvin lapsen ensimaisteluihin. Niitä voidaan tarjota joko soseina, kiisseleinä, raasteina tai paloina. Soseet sopivat hyvin välipalaksi tai puuron päälle makua antamaan 4-6 kuukauden iästä eteenpäin. Soseiden teon voit aloittaa esimerkiksi seuraavilla omena- ja banaani-vadelmasoseresepteillä. Omenasose 0,5 kg pehmeämaltoisia omenoita kuorittuna ja paloiteltuna 0,5 dl vettä Laita omenalohkot kattilaan ja lisää vesi. Kiehauta ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla kunnes omenat ovat pehmeitä. Soseuta lohkot tasaiseksi soseeksi sauvasekoittimella. Pakasta sose vaikkapa jääpalamuotissa ja ota sosetta sulamaan tarvittava määrä kerrallaan. Banaani-vadelmasose 1 banaani 1 dl vadelmia (kotimaisia tuoreita tai pakastettuja vadelmia) (pieni tilkka...

Julkaistu 23.06.2017 12:00 | Kommentit 0

Valmistaudu matkaan ruokailun maailmaan yhdessä lapsen kanssa

Tärkeää matkailussa on asenne, jolla matkaan lähdetään. Näin on myös ruokamatkalla, jossa yhdessä lapsen kanssa tutustutaan uusiin makuihin, koostumuksiin ja tuoksuihin. Ruokamatkalla tavoitteena on lapsen itsenäisen syömisen harjoittelu ja siinä harjaantuminen. Sotkemalla oppii Sotku ja sotkeminen ovat asioita, joita lasten ruokailussa ei voida välttää. Eikä tämä ole edes tarpeen. Sotkun sietäminen on helpompaa, jos sitä tarkastelee oppimisen näkökulmasta. Lapsi tutustuu ruokaan kaikilla aisteillaan. Litistämällä kurkkua pöydän pintaa vasten ja omien sormien välissä, lapsi hankkii uuttaa tietoa ympäristöstään ja itsestään. Erilaisia ruokia ja raaka-aineita tutkimalla lapsi kehittää omaa koordinaatiokykyään ja purentataitojaan. Näitä taitoja harjoittelemalla, lapsi saa lautasella...

Julkaistu 23.06.2017 07:00 | Kommentit 0