Vanhemmuus nuorena


Toiset nuoret haluavat vanhemmiksi jo nuorina, mutta usein teinivanhemmuus ei ole tietoinen valinta. Nuoren äidin raskaus on melko usein suunnittelematon ja ensimmäinen reaktio raskauteen on järkytys. Raskaus on aina kriisi: täytyy sopeutua moneen muutokseen lyhyen ajan sisällä. Oman pärjäämisen ja elämäntilanteen lisäksi huolena on usein se, mitä omat vanhemmat, sukulaiset ja ystävät sanovat.

Tukiverkosto on todella tärkeä jo siinä vaiheessa, kun mietitään, jatketaanko raskautta. Raskauden aikana on onneksi aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen. Nuorelle äidille ja isälle hyvä tukiverkosto on erityisen tärkeä vauvan synnyttyä. Vauvan tulo muuttaa paljon: koulu saattaa keskeytyä, on vastuu vauvan hyvinvoinnista, toimeentulokin on usein niukkaa. Muilla samanikäisillä elämä on toisenlaista.

Sosiaalinen tuki omalta perheeltä ja ystäviltä on tärkeää, mutta myös taloudellista tukea on saatavilla.

Lähde: Väestöliitto verkkosivut Seksuaalisuus-osio

elämän kriisit, elämän suunnittelu, elämänkriisi, isovanhemm, isovanhemmat, isovanhemmuus, koulutus, kriis, kriisi, kriisitilanne, lapsen suunnittelu, las, laskettu aika, lasta suunnitteleva, lasta yksin kasvattava, lasta yksin odottava, lasten hankinta, lasten saanti, lastenhankinta, neuvola, nuor, nuoret vanhemmat, nuori, odotus, perhe, perhesuunnittelu, raskaus, sosiaalinen tuki, sosiaaliset suhteet , suunn, suunnitelma, suunnitelmallisuus, suunnitelmat, suunnittelematon raskaus, synnytyksen suunnittelu, teini, teinivanhemmuus, teiniäidit, tietoinen valinta, toimee, toimeentulo, tukiv, tukiverkosto, tukiverkostot, tukiverkot, vanhemm, vanhemmat, vanhemmuuden malli, Vanhemmuus, vanhemmuuteen kasvaminen, vanhemmuuteen sitoutuminen, vanhemmuuteen valmistautuminen, ystävät | Julkaistu 23.12.2014 09:00