Miksi kaksosuutinen järkyttää lähipiirin?
Vauvauutinen saa yleensä lähipiirin haltioitumaan. Voi onnea! Ihanaa! Mahtavaa! Onnea vielä kerran! Kun tuleva äiti tai isä kertoo kaksosten tai kolmosten olevan tulossa, seurauksena on usein hiljaisuus. Ei onnitteluja, ei ihasteluja. Sen sijaan: Voi kauheeta! Voi voi, miten te jaksatte!

Kertoessani kaksosuutista ystävälleni hän meni sanattomaksi. Eipä ihme, sillä hän oli minuuttia aiemmin ilmoittanut pelkäävänsä mahdollista (omaa) kaksosraskautta enemmän kuin mitään muuta.

Miksi ajatus kaksosten tai kolmosten saamisesta on niin kauhistuttava? Miksi kaksosia tai kolmosia odottava jää usein vaille spontaaneja onnitteluja, kun lapsia kuitenkin yleisesti pidetään myönteisenä asiana?

Monikkolapsetkin ovat ihania, heidän yhtäaikaisen kehityksensä seuraaminen on palkitsevaa ja mielenkiintoista. Ensihymytkin tulevat moninkertaisena! Tosin monikkolapset ovat harvinaisia, sillä raskauksista vain 1,5 prosenttia on monisikiöraskauksia.

Sanna Karjalainen on tutkinut kaksosuuden kulttuurisia malleja Oulun yliopiston pro gradututkimuksessaan 
Karjalainen puhuu Elisabeth Stewartin kehittämistä normalisointistrategioista. Ne tarkoittavat suhtautumistapoja, joilla yhteisö yrittää vastata poikkeamaan. Yhteisöt joutuvat ongelmanratkaisun eteen, kun yhteisöön syntyy poikkeama eli kaksoset, kolmoset tai neloset.

Elämme yhteiskunnassa, jossa individualismi tunkee kaiken läpi. Olen sen arvoinen. Koska mä voin. Tavallisuus, massaan sulautuminen tai tiivis yhteisöllisyys ovat lähes kirosanoja.

Kaikki Karjalaisen haastateltavat näkivät kaksosuudessa potentiaalisen uhan ”normaalille yksilöllisyydelle”. Kaksosia pidetään keskenään samankaltaisina, ja samankaltaisuutta pidetään epätoivottavana tai jopa vahingollisena.

Mitä haastateltavat arvelivat kaksosten vanhemmista? Kaikki ajattelivat, että vauvakaksosissa voi olla paljon huolehtimista. He olivat sitä mieltä, että kaksosten vanhempien tuli pärjätä kahden lapsen kanssa, osata suhtautua heihin oikein, kohdella heitä yksilöinä ja ymmärtää heitä. Kaikilla haastateltavilla oli käsityksiä siitä, millaisia hyviä ja huonoja ratkaisuja kaksosten kasvattamisen kanssa tehdään. Useimmille on vierasta se, miten kaksosia tulisi kasvattaa, sillä esimerkkejä onnistuneesta kasvattamisesta ei ole helposti esillä.

Tutkimuksessa vain kaksosten äidit ja sisarukset toivat vauva-ajasta esiin myös myönteisiä piirteitä. Tutkija muistuttaakin, että nämä riskejä ja uhkia korostavat ajattelumallit vaikuttavat meihin kaikkiin. Tänäkin vuonna noin 800 kaksoset saavaa perhettä ja noin 10 kolmoset saavaa perhettä kertoo läheisilleen monikkovauvauutisen. 

Toki kahdesta tai kolmesta vauvasta on kaksin- tai kolminkertainen työ. Tukiverkostojen miettiminen tulee sitten aikanaan ajankohtaiseksi. Kun seuraavan kerran kuulet tupla- tai triplauutisen, mitäpä jos aluksi vain onnittelisit vauvauutisesta? Aivan kuten ketä tahansa odottajaa? 

 

Ulla Kumpula
toiminnanjohtaja, Suomen Monikkoperheet ry
kaksosten äiti 

Alkuperäinen teksti julkaistu www.suomenmonikkoperheet.fi/blogi/

Artikkeli, meille tulee vauva, monikko, monikkoarki, monikkolapset, monikkolapsi, Monikkoperhe, monikkoperheet, monikkovanhemmuus, raskaus, raskausaika, suomen monikkoperheet, suomen monikkoperheet ry, vauva-arki | Julkaistu 02.05.2017 10:10