Kirja-arvostelu: Vuoden mutsiSatu Rämö ja Katja Lahti - Otava 2014

Verta, hikeä ja kyyneliä – vuoden mutsi pähkinänkuoressa

Onpa bloginomainen kirja – ajattelin ensin. Sitten hämmästelin kielenkäyttöä, en ollutkaan ajatellut että asioita voi kirjoittaa noin roisilla kielellä kirjassa, joka kustantamon mukaan on luokiteltu tietokirjaksi. Tietokirja-osio oikaistaan nopeasti kirjailijoiden toimesta, ja käykin ilmi, että kyseessä on kahden blogistin kokoama kirja, jossa jaetaan subjektiivisia kokemuksia raskaudesta ja perheellistymisestä. Kirjan ajatuksena on kertoa koko prosessista kokemuksena, yrittämättä häivyttää odotusajan ja vauva-arjen rankkaa puolta. Kirjailijoiden pyrkimys on ollut ravistaa ajatusta vaaleanpunaisesta vauva-ajasta ja antaa realistinen sarkasmilla höystetty kuva todellisuudesta.

Kielestä huolimatta kirjan lukeminen vie mennessään. En ole pitkään aikaan lukenut näin viihdyttävää kirjaa. Totesin tarpeen lukea kirjaa koko ajan: myöhään illalla – jopa yöllä, bussissa, junassa… Kirjaa lukiessani hekotin välillä ääneen ja nauroin. Yleisesti kirja on tyyliltään kirjoitettu osittain sarkasmiin nojaten ja välillä tuntuu, että asioita nähdään jopa pessimistisestä näkökulmasta. Hämmästelin esim. osiota joissa kannustavaksi tarkoitettuja ilmaisuja kritisoitiin kovalla (joskin viihdyttävällä) tavalla (s.30-31). Yleisesti kirja on hauskaa ajanvietettä, mutta sen lukeminen pistää miettimään raskaus- ja lapsiaikaa muuna kuin vaaleanpunaisena onnellisena hattarahöttönä.

Näin lapsettoman tulevaisuuden perhesuunnittelijan näkökulmasta kirjassa esiin tuodut näkökulmat herättävät ensin jopa epävarmuutta siitä, haluaako perheellistyä ollenkaan. Ennen kuin lukijana tottuu kirjailijoiden sarkastiseen tyyliin esittää asioita, kävi mielessä ajatus; onko perheellistyminen oikeasti noin kamalaa. Jos on epävarma lapsien hankinnan suhteen, tämän kirjan lukemisen jälkeen voi olla aivan varma siitä, että joko haluaa tai ei. Tietämättä miltä odotus oikeasti tuntuu, voin kuvitella että henkilöt ovat kokeneet asiat kuivailemallaan tavalla. Samaan aikaan totesin, että jollain oudolla masokistisella tavalla toive tulevaisuudessa omasta perheestä ja lapsista säilyi ja vahvistui. Lisäksi kirja tarjoaa säännöllisesti käytännön vinkkejä, miten suhtautua ympäristöön (kts esim. s. 36) ja miettimisen arvoisia käytännön asioita, esim. koskien kivunlievitystä synnytystilanteessa (s. 54). Käytännön vinkkien lisäksi kirja tarjoaa myös eteenpäin ohjausta auttaville tahoille.

Samaan aikaan kun suurin osa lastentarvikkeista jossain vaiheessa kirjaa saa osakseen suurta kritiikkiä ”turhana sälänä”, kriittinen pohdinta tarvittavista asioista on minusta hyvä asia. Tosiasia on kuitenkin, että vauva ei sinänsä vaadi juurikaan muuta kuin sen, minkä äitiyspakkauksesta saa.  Jotkut kirjassa ehdotetut vinkit koen kuitenkin suhteellisen kalliiksi ratkaisuksi, esim. nimenantojuhlan tarjoilujen ulkoistaminen voi olla aika kallista, mutta toisaalta tähänkin voi saada apua lähipiiristä.

Noin yleisesti kirja oli hauskaa luettavaa, vaikka perheellistyminen ei ole vielä ajankohtaista tai mietityttää vielä. Suosittelen kirjaa luettavaksi myös miehille, jotka pohtivat perheellistymistä. Rohkaisen kuitenkin lukijoita suhtautumaan varauksella esitettyyn tietoon, sillä osa suosituksesta ja esim. Kelan myöntämistä perhetuista saattaa olla vanhentunutta tietoa. Kirjassa puhutaan esim. isäkuukaudesta, joka osittain on vanhentunutta tietoa (Kela uudisti isyysvapaakäytännön 1.1.2013). 

Läpi kirjan löytyy pieniä tehtäviä ja hauskoja ”pelejä”. Erityisesti mammabingo sivulla 231 oli mielestäni hauska idea. Kirjan lopuksi kirjailijat ovat kirjoittaneet kirjeet läheisilleen ja myös itsellensä, jotka ovat hyvin koskettavia. Lopputulema kirjasta on yleisesti lukemisen arvoinen ja viihdyttävä. Kuvailisin lukukokemusta samalla lailla kuin kirjailijoiden ilmeistä kokemusta äidiksi siirtymisestä ja tulemisesta: verta, hikeä, kyyneliä mutta samalla suunnatonta onnea ja herkkiä hetkiä. 

Annette Kortman
Suunnittelija, VTM Sosiaalityöntekijä
Perheaikaa.fi -tiimi

asiakirja, hyvä vanhemmuus, jaettu vanhemmuus, kirj, kirja, Kirja-arvostelu, kirjallisuus, vanhemm, vanhemmaksi, vanhemmaksi kasvaminen, vanhemmmuus, vanhemmuuden haaste, vanhemmuuden jakaminen, vanhemmuuden malli, vanhemmuuden ulottuvuudet, vanhemmuuteen kasvaminen, vanhemmuuteen sitoutuminen, vanhemmuuteen valmistautuminen, vuoden mutsi, äiti-lapsi-suhde, äitikaverit, äitisuhde, äitiyden kielletyt tunteet, äitiysavustus, äitiysloma, äitiysvapaa | Julkaistu 09.04.2014 10:15