Vanhemmuus on parisuhteelle myös haasteVauvan saaminen on suuri onni, mutta samalla haaste parisuhteelle. Kuinka voi sanoa uudelle tulokkaalle ”sinä olet ihaninta maailmassa” – ja samaan aikaan sanoa kumppanille ja mahdollisille muille lapsille ”myös sinä olet ihaninta maailmassa”. Vauvan syntymän jälkeen vanhempien tulee samanaikaisesti luoda rakastava suhde vauvaan ja ylläpitää rakastavaa suhdetta muihin perheenjäseniin.

Vanhempien tehtävä on opettaa vauvalle: ”Sinä olet ihana ja rakastettava, isä ja äiti iloitsevat sinun olemassaolostasi suunnattomasti.” Tämän lisäksi vanhempien tulee huolehtia, että kumppani voi myös kokea olevansa rakastettu ja arvostettava niine ominaisuuksineen, jotka hänellä on. Pitäkää huolta myös siitä, että kumpikin voi iloita ja nauttia vanhemmuudestaan, samoin kuin kumppanina olemisesta ja kasvamisesta.

Vauvan elämä, kasvu ja hyvinvointi ovat toisten ihmisten, yleensä vanhempien, varassa. Ihmisen taimi on varustettu selviämään niin huonosti, että ilman aikuisten tukea se menehtyisi. Vauva selviääkin eloonjäämisen taistelusta liittämällä itsensä muihin ihmisiin.

Kiinnittymällä häntä hoitaviin henkilöihin, vanhempiin, vauva varmistaa hyvät mahdollisuudet kasvaa, kehittyä ja menestyä maailmassa. Turvallisessa suojassa vauvan ei tarvitse kohdata realiteetteja omasta avuttomuudestaan. Kun vauva itkee, vanhemmat rientävät kysymään: ”Mitä meidän pieni kultamme tarvitsee?”

Näin vauva saa hyvän käsityksen itsestään: ”Voin vaikuttaa maailmaan. Saan, mitä tarvitsen. Minua rakastetaan ja arvostetaan. Tarpeilleni on tilaa maailmassa. Olemassaolostani iloitaan. Itse asiassa tuotan suunnattomasti iloa ja onnea muille ihmisille. Niin merkittävä minä olen!”
 
Uudelle ihmiselle tarvitaan tilaa

Vauva saa hyvän käsityksen itsestään, kun vanhemmat tekevät mielessään tilaa uudelle tulokkaalle. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhemmat määrittelevät uudelleen oman elämänsä arvojärjestyksen. Jos haluaa raivata tilaa jollekin uudelle, täytyy pakostakin luopua jostain vanhasta. Luopumisen ei tarvitse olla kokonaisvaltaista, mutta ainakin oman ajankäyttönsä vanhemmat joutuvat arvioimaan uudelleen.

Joskus vanhemmat tyhjentävät mielestään tilaa vauvaa varten niin innokkaasti, että tulevat heittäneeksi sieltä pois toisensakin. Uudet äidit raivaavat luonnostaan tilaa tulevalle pienokaiselle. Jo pelkästään fysiologiset, hormonaaliset ja psyykkiset muutokset aiheuttavat miltei kaikissa äidissä luonnollisen reaktion. He kääntyvät kotiin päin ja valmistelevat parhaalla mahdollisella tavalla hyvää kasvualustaa pienokaiselleen jo raskausaikana. Tämä edellyttää parisuhteelta joustavuutta. Aina ei ole helppo luopua tutuista tavoista, aikatauluista ja rutiineista. Vauvan tarvitsevuus on hyvin kokonaisvaltaista, joten helposti vanhemmat alkavat siivota myös omia tarpeitaan sivuun.

Erityisesti äidit  tekevät vauvaa varten tilaa. Joskus he kunnostautuvat siinä niin hyvin, että isä kokee joutuneensa henkisellä tasolla hylätyksi, ei-tärkeäksi henkilöksi perheessä. Yleensä isät protestoivat tätä muutosta vastaan ja alkavat puolustaa omia tarpeitaan. Jos tilannetta ei osata käsitellä, isän tarvitsevuus saattaa äidistä vaikuttaa yhtä vahvalta kuin vauvan tarvitsevuus. Tällöin äiti puolustautuu sanomalla, että hän ei tarvitse kahta vauvaa, vaan kumppanikseen aikuisen miehen.

Oman tarvitsevuuden poissulkeminen tai toisen tarvitsevuuden mitätöiminen voi aiheuttaa monia hankalia tilanteita. Äiti saattaa kääntyä kokonaisvaltaisesti vauvaa kohti ja näin siirtää parisuhteen sivuun. Isä saattaa suunnata liiaksi työelämän haasteiden pariin. jotka antavat hetkellisesti onnistumisen kokemuksia ja tuottavat rahaa yhteisen talouden ylläpitämiseen.

Lähde: Väestöliitto -Tietoa Vanhemmille - Parista Perheeksi 

Arki kuntoon, Artikkeli, Hyvinvointi, Isyys, isä, jaettu vanhemmuus, kasvatus, Lapsen maailma, Lapsi perheessä, Lapsi toiveissa, Lapsi tulossa, parisuhde, perhe, perhe-elämä, perheellistyminen, raskaus, tarpeet, työ, Vanhemmuus, vauva, äiti, Äitiys | Julkaistu 23.03.2018 08:40