Miten säilytän onnen lomallakin?

1. Suunnittele.
Lomahaaveenne eivät välttämättä täsmää. Siksi opettele tekemään kompromisseja: lähde joskus kumppanisi mukaan vain tehdäksesi hänet onnelliseksi. Eräs hyvä merkki parisuhteessanne on se, että olette toisillenne seuraksi ja iloksi lomallanne. Myös pakkaaminen on virittäytymistä lomaan. Jo pakkaillessasi voit ottaa osaltasi vastuun lomatunnelmasta.

2. Säästä. Yksi yleisimmistä riidan aiheista parisuhteissa on raha. Kun säästätte yhdessä matkaanne varten, maksatte laskunne ennen matkaa ja sovitte, miten paljon rahaa voi lomalla käyttää, vältätte rahariidat. Hyvän elämän strategia on asettaa kohtuulliset rajat kaikelle, myös rahan käytölle.

3. Osallistu ja auta. Olet osa parisuhdettasi ja perhettäsi myös lomalla. Voit joutua siirtämään joitakin lomaunelmiasi tulevaisuuteen. Pidä rakkauttasi etusijalla. Jätä liika alkoholin nautiskelu tai nettiriippuvuus. Hoida suhdettasi pienillä teoilla ja valinnoilla, jotka tuottavat toiselle hyvää mieltä.

4. Tee sovinto. On tärkeää osata nöyryyden säännöt, jos loukkaat läheisiäsi. Anteeksi antaminen ja anteeksi pyytäminen ovat tärkeitä taitoja, mutta opettele myös pyytämään ja ottamaan vastaan apua.

5. Rentoudu. On syytä kestää se, että lomalla vastaan tulee ylämäkiä – ja alamäkiä. Jos kumppanisi aiheuttaa sinulle pahaa mieltä, pidä puoliasi – voit tehdä sen myös yllättävällä ja hauskalla tavalla. Voit myös antaa ongelmien mennä menojaan.

6. Malta. Älä ala riidellä lomalla ikuisuusongelmistanne. Kun tulette toimeen eri näkemystenne kanssa, se riittää kyllin hyvään yhteiselämään.

7. Hellittele. Nyt on aikaa hellitellä. Tee parisuhteestasi nautinnon lähde teille molemmille.


Heli Vaaranen

VTT, tutkija, Väestöliiton perhekeskuksen johtaja

Artikkeli, Lapsi toiveissa, parisuhde | Julkaistu 11.07.2017 09:00