Yhteinen matka
Siinä sinä nyt olet.
 Olen odottanut sinua koko ikäni, kokonaista 20 vuotta. Ja siinä sinä nyt olet - neonvärisessä anorakissasi, minua vastassa, linja-autoasemalla. Lempeimmät silmät ikinä ja ne katsovat minuun. Aurinko. Kesä. Käsi kädessä.

Hellät varpaat ja formulakisat. Hangon matka odottaa. Matkalaukku pakataan yhteisillä unelmilla ja matkaevääksi otetaan pussillinen suudelmia ja onnea.

Tämä toinen matkalaukku pullottaa. Siellä on omistusasunto, mersu vm. 89, huntu, kesämökki, ulkomaanmatkoja, vauva, imetysliivit, perunasosetta, hyppykiikku, töitä, joulupalloja ja vappumunkkeja. Laukun sisältä kuuluu pienen lapsen naurua. Onni pursuaa saumauksista.

Kolmanteen laukkuun ei tiedetä mitä pakataan. Minä haluaisin vielä lapsen. Sinä et. Sinä haluaisit viikonlopuksi mökille. Minä en. Minä haluaisin keikalle. Sinä lähdet pyörälenkille. Minä hyppään teatterinlavalle. Sinä uit uimalakissa avovedessä. Pakataan omat reput. Läpsystä vaihto! Matkalaukku huutaa tyhjyyttään, joitakin onnenmurusia vielä pohjalla pohjalevyn alla. Siellä on myös loukkauksia, murahtelua, hiljaisuutta, huutamista, luovuttamista ja välinpitämättömyyttä. Siellä on rakkauden kaipuuta.

Ja tässä nyt olen. Asemalla. Seison tukevasti omilla jaloillani. Laskut maksettuna. Patterit ilmattuna ja lumityöt tehtynä. Käsissäni roikotan kahta matkalaukkua. Toinen suuri ja painava. Täynnä kysymyksiä, surua, vihaa ja ikävää. Toiseen olen pakannut tulevaisuuteni. Laukku on pieni, kevyt kantaa, odotukset eivät enää suuren suuret. Iloisille yllätyksille olen jättänyt tilaa, pikkuiset sivutaskut siksi vielä ihan tyhjillään. Onni-bussi Laukaasta kurvaa just asemalle. Sinulla on nyt omat matkalaukkusi. En tiedä mitä niissä nyt kannat. Et halua kertoa, vaikka kuinka kysyisin.

- MERI -

___________________________________________________________________________________________________

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto järjetää vuosittain Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa eroryhmiä, joiden tavoitteena on auttaa osallistujia ymmärtämään omaa eroprosessia ja antaa mahdollisuus käsitellä siihen liittyviä tunteita ja kokemuksia.

Kuopiossa kokoontui keväällä 2016 prosessi- ja terapeuttiseen kirjoittamiseen nojautuva ryhmä eron kokeneille Yhden Vanhemman Perheiden Liiton Itä-Suomen aluekoordinaattori Marjo Merirannan ohjauksessa. Ryhmä kokoontui seitsemän kertaa teemoittain siten, että eron työstö aloitettiin konkreettisesti aivan alusta siirtyen eron nostattamien tunteiden kautta itseen, omiin voimavaroihin ja elämän hyviin asioihin.

Kirjoittamisesta tuli ryhmälle luonteva osa eron käsittelyä ja kynä oman erotarinan; surun, vihan ja epätoivon – kuin myös itsetunnon ja -tutkiskelun välineenä nousi luontevaksi jatkumoksi oman mielen ja tunteiden selvittämisessä.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry julkaisee tänä vuonna Perheaikaa.fi -sivustolla kirjoitusryhmän tekstisatoa kirjoittajien luvalla, mutta ryhmäläisten anonymiteettia kunnioittaen.

avioero, avoero, elämän kriisit, elämänkriisi, eroryhmä, parisuhdekriisi, vertaistuki, yhden vanhemman perheet, yhden vanhemman perheiden liitto, yhden vanhemman perheiden liitto ry | Julkaistu 27.02.2017 11:57