Kuinka lapsettomuuskriisiä voi työstää?


Tahaton lapsettomuus voi olla yksi elämän suurista kriiseistä. Lapsettomuuden aiheuttamien tuntemusten käsitteleminen itsekseen tai parisuhteessa voi tuntua haastavalta, mutta omien tunteiden käsittely kriisissä auttaa. Jos ajatus kriisin ja sen tuntemusten jakamisesta läheisille tuntuu tässä vaiheessa vaikealta, tukea voi hakea esimerkiksi Simpukka ry: n toiminnasta. Simpukka ry on tahattomasta lapsettomien oma yhdistys, josta saa apua ja tukea tahattoman lapsettomuuden käsittelyyn. Seuraava kuvaus on yhdistyksen materiaalia lapsettomuus kriisin vaiheista ja niiden työstämisestä.


Hädästä hyväksyntään

Ihminen työstää elämän kriisejä vaiheittain. Vaiheet seuraavat toistaan, joskus järjestyskin vaihtelee mutta surutyö seuraa tiettyä kaavaa. Kuitenkin surun sisältö ja ilmentyminen ovat henkilökohtainen kokemus. Jokainen lapseton kokee kriisin vaiheet omalla yksilöllisellä tavallaan. Lapsettomuuden kriisi on poikkeuksellinen, sillä toivo ja epäonnistumisen tunteet vuorottelevat prosessin eri vaiheissa. Tiettyä hetkeä, josta surutyö alkaa, ei usein ole, vaan kriisiä käydään läpi vuoristoratamaisena ylä- ja alamäkien sarjana.

Vaiheiden tunnistaminen ei auta suruun, mutta se voi antaa kriisiä työstävälle lapsettomalle lohtua ja tietoa siitä, että surun suo ei ole loputon. Lisäksi kriisin vaiheiden ymmärtäminen auttaa läheistä lapsettoman kohtaamisessa ja tukemisessa.


Kriisin vaiheet:

  • shokki
  • kieltäminen
  • viha ja kateus
  • syyllisyydentunne
  • masennus
  • luopuminen ja suru
  • hyväksyminen
  • elämän eheytyminen

Oman surun keskellä on hyvä muistaa, että puoliso ja muut läheiset tekevät surutyötään omalla tavallaan. Monet saavat helpotusta kriisiin puhumisesta. Kertomalla ja analysoimalla tuntemuksiaan ääneen, saa eheämmän kuvan tilanteesta. Usein riittää, että on joku joka kuuntelee, eikä neuvoja tai opastusta tarvita. Ne saattavat tuntua jopa loukkaavilta. Monille apu löytyy muiden lapsettomien kanssa kokemuksien jakamisesta, toisille lohtu löytyy ystävistä ja läheisistä. Ammattiauttaja saattaa olla hyvä vaihtoehto, kun omat voimat ovat vähissä. Kriisistä selviytymisen kannalta tärkeintä on löytää oma kanava tunteiden purkamiselle.

Lähde: Simpukka Lapsettomien yhdistys nettisivut

ammatt, ammattiauttaja, elämän kriisit, elämänkriisi, krii, kriisi, kriisin vaiheet, kriisitilanne, käsittel, käsittely, lapsett, lapsettomuus, lapsettomuushoidot, lapsettomuushoito, lapsettomuuskriisi, lapsettomuustausta, lapsettomuustutkimukset, lapsettomuustutkimus, lapsi to, lapsi toive, Lapsi toiveissa, parisuhde, simp, simpukka ry, surutyö, suruvaihe, vaihe, voima, voimavara, voimavarat | Julkaistu 04.04.2017 08:51