”Hän on hyvin kiinnostunut omasta pippelistään. Se herättää ihastusta ja tuntuu selvästi kivalta koskea…”
Näin vastasi yksi Pusuhippaa, lääkärileikkejä ja haikaravauvoja –kyselytutkimukseemme vastanneista vanhemmista.
Itsensä tutkiminen ja koskettelu ovat tavallista kaiken ikäisillä lapsilla. Se kuuluu asiaan, kun lapsi opettelee kehon osia ja omia tuntemuksiaan. Pieni lapsi kokee kehonsa jokaisen osan yhtä tärkeäksi ja samanarvoiseksi. Lapselle on yhtä luonnollista kosketella omaa nenäänsä kuin pippeliään tai pimppiään.

Lapsilla omien sukupuolielimien alueen hyväilyä voidaan kutsua unnutukseksi. Kun lapsi on oppinut jonkin asian tuovan hyvää oloa, hän toistaa sitä. Hän ei yhdistä siihen häpeää. Me opimme varhaisessa vaiheessa, millainen kosketus tuntuu hyvältä ja alamme toistaa sitä. Syntymän jälkeen vaipat ja vaatteet estävät jonkin verran omaan kehoon tutustumista ja siitä mielihyvän hakemista. Lapset kuitenkin löytävät omat sukupuolielimensä kylvyssä, vaipanvaihdon yhteydessä, nakuhetkinä tai ilmakylpyjä annettaessa.


Älä säikähdä tunteitasi

Kun vauva tai pieni lapsi kiinnostuu omien sukupuolielimien koskettamisesta, voi aikuisessa herätä monenlaisia tunteita. Se voi hämmentää, yllättää, säikähdyttää tai siitä voi jopa kauhistua. Näitä tunteita ei pidä välittää lapselle. Kyseessä on normaali ja turvallinen tapahtuma. On tärkeää, että aikuinen suhtautuu omaan hämmennykseen ja lapsen toimiin rauhallisesti. Lapsen unnutus voi olla aikuisesta hämmentävää, jos ei oikein tiedä mitä se on.
Kuuntele itsessäsi herääviä tunteita ja reaktioita. Ota aikalisä. Pidä omat tunteesi itselläsi ja mieti miten toimit lapsen edun mukaisesti, ennen kuin toimit. Lapsi vaistoaa herkästi aikuisen reaktiot ja tekee omat päätelmänsä äänensävystä tai jo ilmeestäkin. Jos haluat lapsen hyväksyvän kehonsa, opeta luonnollista asennetta. Jos jo olet kieltänyt, ota asia uudelleen puheeksi.


Opeta lapselle hyviä tapoja

Lapsi saattaa kosketella itseään julkisilla paikoilla, ilman että kokee siinä olevan mitään väärää tai noloa. On hyvä ja hieno asia, että lapsi huomaa, että omassa kehossa on monenlaisia hyvältä tuntuvia paikkoja. Aikuisen tehtäväksi jää opettaa lapselle hyviä tapoja ja sopivuussääntöjä eli missä ja milloin jotakin voi tehdä. Unnuttamiseen voi suhtautua samalla tavalla kuin muihinkin asioihin mitä lapsi opettelee. Käyttäytymisen rajat ja säännöt ohjataan nätisti ja lapsi oppii ne pikkuhiljaa.


Suhtaudu levollisesti

On hyvä miettiä jo etukäteen miten omasta kehosta lapselle puhutaan. Suhtaudu unnutukseen levollisesti, älä kiellä tai sano lapselle, että hän tekee jotain väärää. Luo ilmapiiri, että kaikki on ok. Alle 3-vuotias reagoi vahvemmin sanattomiin viesteihin kuin puheeseen. Niinpä ilmeet, eleet, äänensävy ja tunnelma kannattaa pitää rauhallisena. Ole turvallinen, salliva ja hyväksyvä.
Jos lasta kielletään koskemasta jotain aluetta kehostaan, hänelle tulee helposti kielteinen kuva tästä ruumiinosasta. Lasta tulee kannustaa ja kehua, mutta myös ohjata ja opettaa, mitkä asiat ovat ok, missä ja milloin ja mitkä eivät. Anna lapselle mahdollisuus tutkia itseään omassa rauhassa.


Sano vaikka näin

Nimeä lapselle ne paikat, jotka ovat omia ja joita hän voi koskea yksin ollessaan. Kun unnutuksella on ääneen sanottu nimi, lapsi oppii, että siitä voi ja saa puhua. Silloin hänen on helppo oppia taitoja, sääntöjä ja oikeita asenteita tähänkin asiaan liittyen. Myös muita sanoja voi keksiä, kuten nyplääminen, koskeminen tai mikä omassa perheessänne tuntuu tutulta.

Voit sanoa: ”Ai, oma pimppi/pippeli löytyi sieltä. Se on varmaan kiva paikka!” Mutta voi myös kertoa samalla näiden alueiden olevan omia juttuja. Niitä voi kosketella, mutta aina omassa rauhassa, esimerkiksi nukkumaan mennessä tai kylvyssä, ei julkisilla paikoilla, ruokapöydässä tai muiden läsnä ollessa.
Lähteet ja lisätietoja:
Väestöliitto. Lapsen itsetyydytys tai unnutus. 2015 [viitattu 21.9.2015]
Väestöliitto. Lisätietoa unnutuksesta. 2015 [viitattu 21.9.2015]
Vauvasta naperoiseksi – Väestöliiton opas.
Väestöliitto. Seksuaalisuuden portaat. 2015 [viitattu 21.9.2015]

hyväksyminen, itsetyydytys, keho, kehoon tutustuminen, koskeminen, kosketus, lapsen seksuaalisuus, lapsi, sanat, seksuaalisuuden portaat, sukupuolielimet, säännöt, tavat, tue lapsen kehitystä, tunteet, unnutus, vauva | Julkaistu 30.05.2018 15:00