”Puuttuuko äiti sinun jalkojen välistä jotain? Voiko iskä synnyttää vauvoja?”

Lapsi oppii kysymällä

Lapsuuden perustehtäviin kuuluu oman kehon haltuunotto. Lapsi löytää itsestään kaikki jännittävät paikat ja oppii, miten keho toimii ja miltä se tuntuu. Opetellaan nimiä näille kaikille paikoille. Myös vertailu toisten kehoihin kuuluu asiaan. Tämä utelias tutkiminen ja tiedonjano tarvitsevat asialliset ja myönteiset vastaukset. Kaikista paikoista pitää voida kysyä ja niitä katsoa omassa kehossa ja joka kohta on tärkeä ja sillä on lapselle sopiva nimikin.

Lapsille seksuaalisuudesta puhuminen tarkoittaa puhetta kehosta ja itsestä huolehtimisesta, ihmisenä olemisesta, ihmissuhteista ja omista oikeuksista. Siihen liittyvät myös kysymykset mistä lapset tulevat ja kaikki ihmiseloon liittyvä kiinnostaa jo pientä lasta. On hyvin tärkeää, ettei joitain kysymyksiä kielletä tai paheksuta! Kannattaa välttää antamasta sellaista kuvaa, että asiassa on jotain pahaa tai sopimatonta. On tärkeää puhua myönteiseen sävyyn, koska puhutaan lapsen omasta elämästä, omasta kehosta ja sen arvostamisesta. Tällä on suuri merkitys hänen tulevalle seksuaalisuudelleen.Vastaa aina lapselle

Perussääntö on, että jos lapsi kysyy, pitää aina vastata. Puheen pitää olla lapsen tasoista. Siis ei naurunalaiseksi tekemistä, härskiä puhetta eikä Haikara tuo vauvat -satuja. Vanhempien on tärkeää vastata nämä kysymykset itse, muuten lapsi hakee tiedon pelkästään ikätovereilta ja se voi olla hyvinkin hämmentävää. Tietenkin myös varhaiskasvatuksen ammattilaiset vastaavat näihin kysymyksiin paljon päivähoidossa.

Vanhempien ja ammattilaisten kannattaa päättää ja sopia etukäteen vaikka kasvatuskeskustelun yhteydessä, miten lapsille puhutaan kehosta, tykkäämisistä, omista oikeuksista, sopivuus- ja turvasäännöistä, lapsen syntymästä sekä muista tavallisista puheenaiheista.


Valitse omat sanasi

On parasta puhua siten kuin se on luontevaa ja sopivaa omassa perheessä. Vanhemmat voivat löytää itselle sopivilta tuntuvia sanoja lukemalla yhdessä lapsen kanssa aihetta käsitteleviä kirjoja.

Lapsi tarvitsee yksinkertaista ja selkeää tietoa ikätasoista, eikä kuvailuja aikuismaailman seksistä ja seksuaalisuudesta.
Lähteet ja lisätietoja:
Väestöliitto. Lapsi ja Seksuaalisuus. 2015 [viitattu 21.9.2015]
Luontevasti lapselle seksistä. 2013 [viitattu 21.9.2015]

Artikkeli, Hyvinvointi, ihmisenä oleminen, ihmissuhteet, itsestä huolehtiminen, kasvaminen, keho, lapsen seksuaalisuus, lapsen syntymä, lapsi, Lapsi perheessä, laseke, oikeudet, satukirjasarja, seksuaalikasvatus, seksuaalisuus, terveys, tue lapsen kehitystä, tunteet, turvasäännöt, turvataidot, tykkääminen | Julkaistu 29.05.2018 12:10