Sateenkaariperheiden roolivapaampi vanhemmuus


Osa transihmisten ja myös naisparien ja miesparien vanhemmuutta koskevista ennakkoluuloista liittyy siihen, miten kyseenalaistamattomasti vanhemmuus kulttuurissamme sukupuolitetaan eli jaetaan kahtia isyyteen ja äitiyteen. On hyvä välillä pysähtyä miettimään, mitä eroa äitiydellä ja isyydellä on, tai miksi isien pitäisi olla aina anatomisesti miehiä ja äitien naisia. Miten koti-isän vanhemmuus eroaa kotiäitiydestä? Ainakaan äitiyden erityinen naiseus ei voi perustua vain raskauteen, synnytykseen ja imettämiseen, koska myös adoptioäitiys on äitiyttä. Jokainen yksinhuoltaja voi todistaa, että hyvin monenlaisten vanhemmuuden puolien on mahdollista elää sovussa myös yhden ihmisen sisällä. Lastenhuoneen lampun vaihtamiseen ei tarvita välttämättä lapsen isää tai naapurin setää, eikä kevätjuhlamekon ostamiseen naista.

Kun heteropari perustaa perheen, heidän ei ole tarpeen kovin tarkkaan miettiä, mihin ovat ryhtymässä. Heille on tarjolla hyvin selkeä kulttuurinen malli siitä, mitä parisuhde ja perhe tarkoittavat ja miten perheenä eletään. Heillä on roolimalleja ja samastumiskohteita niin lähipiirissään kuin tv-sarjoissa ja kadunvarsimainoksissakin. Osa näistä on hyviä ja osa ei, mutta samastuminen ja sen kautta oman vanhemmuusidentiteetin rakentaminen on joka tapauksessa mahdollista.

Sateenkaariperheiltä nämä mallit puuttuvat melkein kokonaan. Myös lastenkulttuuri vaikenee lähes kokonaan esimerkiksi perheiden monimuotoisuudesta. Kuitenkin myös sateenkaariperheiden lapset haluavat luonnollisesti nähdä oman perheensä kaltaisia perheitä lastenohjelmissa ja kirjoissa. Realistisia ja monipuolisia trans-henkilöhahmoja on kaikkein vähiten.

Mallien ja roolimallien puuttuminen pitää sisällään myös positiivisen mahdollisuuden. On tyypillistä, että tulevat sateenkaarivanhemmat miettivät hyvin tarkkaan, millaisessa perheessä todella haluavat lapsen kanssa elää. Perhe voidaan esimerkiksi päätyä lähtökohtaisesti rakentamaan niin, että lapsella onkin kaksi kotia ja neljä vanhempaa. Vastaavaan ratkaisuun valtakulttuurissa päädytään vain avioerokriisin valitettavana seurauksena. Aikuisten välistä parisuhde- ja vanhemmuusdynamiikkaa ja siihen liittyviä mahdollisia ongelmia pohditaan usein hartaasti jo kauan ennen kuin lapsi on saanut alkunsa. Kun esimerkiksi naispari etsii siemenen luovuttajaa suunnittelemansa koti-inseminaation tekemistä varten, he miettivät hyvin tarkkaan, haluaisivatko lapselleen aktiivisen isän ja millä tavalla aktiivisen, vai toivoisivatko mieluiten pelkkää lahjoitusta.

Monet, vaikkakaan eivät kaikki, sateenkaariperhevanhemmat pohtivat erityisen paljon lastensa mahdollisuutta saada toteuttaa itseään juuri omansalaisena. Monet pitävät huolta, että lapsella on tarjolla kaikenlaisia leluja ja vaatteita eikä häntä ohjata määrättyyn sukupuoleen. Riippumatta lapsen sukupuolesta hänen annetaan valita samojen harrastusten valikoimasta itseään kiinnostavat. Lapsilta vaaditaan samoja asioita riippumatta siitä, mikä sukupuoli kenenkin syntymätodistuksessa lukee. Lapsen kasvaessa lapsi osaa kertoa, mistä leluista, leikeistä ja vaatteista hän pitää eniten. Sukupuolisensitiivinen kasvatus ei tarkoita sitä, että lapselta salattaisi hänen sukupuolensa, vaan että hänellä on aito vapaus valita, ja vanhemmat ovat herkkänä hänen kokemukselleen ja toimivat sitä arvostavasti. Esimerkiksi tyttö, joka rakastaa prinsessaleikkejä, rimpsumekkoja ja balettia on aivan yhtä arvokas kuin siskonsa, joka haluaa päälleen aina pelkkää sinistä, vaatii lyhyen tukan, tuntee kaikki automerkit ja pelaa jääkiekkoa. Yhtä arvokas ja arvostettu on myös heidän veljensä, joka haluaa aina suuret pinkit helmet kaulaansa, ei välitä mitä päälleen pukee, harrastaa painia ja keräilee Barbie-nukkeja.

Sateenkaariperheet ry

elämää sateenkaariperheessä, ennakkolu, ennakkoluulo, ennakkoluulot, hete, heteropari, heteroparisuhde, heteroperhe, heteroseksuaalinen, heterosuhde, homoseksuaali, iden, identifioituminen, identiteetti, Isyys, kot, koti-isyys, koti-isä, kotiäiti, monimu, monimuotoinen perhe, monimuotoisuus, naisp, naispari, perheen roolit, roolihahmo, roolikuva, roolit, sateen, Sateenkaariperhe, sateenkaariperheellinen, sateenkaariperheet, sateenkaariperheet ry, sateenkaariuusperhee, sateenkaariydinperhe, sukupuo, sukupuoli, sukupuoliero, sukupuolirooli, sukupuoliroolit, sukupuolisidonnainen, transihminen, transsukupuolinen, uussateenkaariperheet, vanhemmu, vanhemmuuden jakaminen, vanhemmuuden malli, vanhemmuuden ulottuvuudet, Vanhemmuus, vanhemmuus-kumppani, vanhemmuus-kumppanuus-suhde, vanhemmuusidentiteetti, vanhemmuusidentiteetto, vanhemmuuskumppani, vanhemmuusnimike, vanhemmuuteen kasvaminen, vanhemmuuteen sitoutuminen, vanhemmuuteen valmistautuminen, Äitiys | Julkaistu 23.01.2015 12:20