Baby blues- synnytyksen jälkeistä herkistymistä


Synnytyksen jälkeistä herkistymistä esiintyy jopa 80 prosentilla synnyttäneistä äideistä. Tämä herkistyminen eli Baby blues menee ohi muutamassa päivässä tai viikossa.  Voimakkaimmillaan herkistyminen on 3-5 päivää synnytyksen jälkeen. 

Herkistymisen oireita ovat itkuisuus, mielialan vaihtelut, päänsärky, ärtyneisyys, joskus ruokahaluttomuus ja unihäiriöt. Herkistyminen on luonnollinen ja tarkoituksenmukainen. Tämä ohjaa äitiä sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja vastaamaan vauvan tarpeisiin. Mielialan vaihtelut johtuvat usein hormonitasapainon muutoksista, väsymyksestä ja pitkäaikaisen jännityksen purkautumisesta.  Herkistyminen tasaantuu yleensä itsestään eikä vaadi hoitoa. 

Tilan tunnistaminen ja äidin tukeminen synnytyksen jälkeisinä viikkoina on kuitenkin tärkeää. Äidin tukiverkostolla on merkittävä rooli äidin uuteen elämäntilanteeseen sopeutumisessa.

Joissain tapauksissa synnytyksen jälkeen ilmenevä normaali herkistymisvaihe itkuherkkyyksineen ei mene parissa viikossa ohi tai oireet saattavat kehittyä selväksi masennustilaksi. Äidin kannattaa aina kääntyä lääkärin tai neuvolan henkilökunnan puoleen, jos oma mieliala tai jaksaminen mietityttää.

Lähteet:
Äimä ry- Äidit irti synnytysmasennuksesta. 
Huttunen, Matti Tietoa potilaalle: Synnytyksen jälkeinen masennus. Lääkärikirja Duodecim 2012.
Perheentupa, Antti Synnytyksen jälkeiset psyykkiset häiriöt. 2011. Terveysportti. 

baby blues, her, herkistyminen, herkkyys, herkkyyskausi, hyvinvoin, Hyvinvointi, itkuisuus, jaks, mielia, mieliala, mielialan vaihtelu, oire, psyykkinen hyvinvointi, ruokahaluttomuus, synnytyksen jälkeinen masennus, synnytys, tukiverkosto, tunnistaminen, unihäiriö, ärtyneisyys | Julkaistu 01.03.2018 09:00