Vauvan silmien hoitoVastasyntyneen silmät puhdistetaan kasvojen pesun yhteydessä päivittäin sekä tarvittaessa muutenkin. 

Vauvan silmät saattavat välillä erittää runsaasti kyynelnestettä, joka voi kerääntyä rähmäiseksi eritteeksi silmien sisänurkkaan ja ripsiin kuivuessaan. Vanhemmat saattavat silloin epäillä vauvalla silmätulehdusta. Jos kuitenkin itse silmänvalkuainen on vaalea eikä punoita, eivätkä silmäluomet ole turvoksissa tai muurautuneet umpeen, on kyse yleensä tästä silmien ”tulvimisesta” joka johtuu ahtaista kyynelkanavista. Kyynelkanavien laajenemista voidaan odottaa lähemmäs yhden vuoden ikää, jolloin vaiva on suurimmalla osalla lapsista parantunut itsestään kasvun myötä. 

Silmät puhdistetaan helpoiten puhtaalla lämpimällä vedellä kastellulla vanutyynyllä siten, että silmät pyyhitään silmän ulkonurkasta kohti sisänurkkaa. Mikäli toinen silmä rähmii voimakkaasti ja silmä on muutenkin tulehtuneen oloinen, on varottava siirtämästä bakteereja terveeseen silmään, eli kumpikin silmä puhdistetaan aina uudella, puhtaalla vanutyynyllä. Jos silmä on selvästi tulehtunut, voi lääkäri määrätä antibioottitippoja tulehduksen hoitoon.  Lievät tulehduksetkin saattavat parantua tehostetulla puhdistelulla. 

Mirka Kallio
terveydenhoitaja
Perheaikaa.fi tiimi
ahtautuminen, antibiottitippa, Arki kuntoon, bakteeri, erite, hoito, kyynelkanava, kyynelneste, Lapsen maailma, lääke, lääkäri, puhdistus, punoitus, räh, rähmä, silmien puhdistus, silmä, silmän hoito, silmätulehdus, terveydenhoitaja, terveys, tulehdus, Vanhemmuus, vanulappu, vanutyyny, vastasyntynyt, vauvan hoito | Julkaistu 28.01.2013 11:23