Vauvan nukuttaminen ulkona
Suomalaislapset ovat kautta aikojen nukkuneet päiväunensa ulkona vaunuissa ja tuo tapa on nykyään ennemminkin sääntö kuin poikkeus vauvaperheissä. Raittiissa ulkoilmassa nukuttamista voi hyvin suositella kaikille, joiden koti on sellaisessa paikassa, että vauvan vaunut voidaan sijoittaa turvalliseen paikkaan, eikä heti kodin nurkalla kulje esim. vilkasliikenteinen moottoritie.

Kesällä syntyneet vauvat voivat aloittaa ulkoilun heti kotiin päästyään, koska ulkolämpötila on kutakuinkin sama kuin sisälläkin. Talvivauvaa taas totutetaan kylmään ulkoilmaan pikkuhiljaa ja nyrkkisääntönä on, että talvella ulkoilut aloitetaan pariviikkoisen vauvan kanssa ja lisätään ulkoiluaikoja vähitellen aloittaen noin vartin ulkoilulla. Esimerkiksi lyhyitä kauppamatkoja voi vauvan kanssa kulkea jo aiemminkin. Pakkasrajana suositellaan, ettei alle -10 C ulkoilmaan lähdettäisi ulkoilemaan pikkuvauvan kanssa. Jos kotona on hyvin suojaisa parveke tai terassi, voi hieman isompi jo ulkoiluun tottunut vauva kyllä nukkua hyvin puettuna hieman kylmemmässäkin.

Vanhempien tehtävänä on seurata vauvan vointia ulkona niin, ettei vauvan tule liian kylmä tai kuuma. Vauvan niskasta on hyvä kokeilla ruumiinlämpöä. Jos niska vaikuttaa nihkeältä tai hikiseltä, on vauvalla luultavasti liikaakin päällä. Kesällä pitää myös muistaa, että vaunuja ei saa jättää porottavaan auringonpaisteeseen, vaan ne pitää sijoittaa varjoisaan paikkaan. Kesällä vaunut kannattaa suojata myös hyönteisverkolla sekä varmistua siitä, etteivät lähiympäristössä kuljeskelevat kissat tai pihapuissa kiipeilevät oravat eksy vaunuihin. Moni käyttää myös  itkuhälytintä vaunuissa varmistuakseen, että vauvalla on kaikki hyvin.


Mirka Kallio
terveydenhoitaja
Perheaikaa.fi tiimi

aurinko, hyönteiset, itkuhälytin, kesä, lämpötila, nukuttaminen, pakkasraja, päiväunet, ruumiinlämpö, suojaus, sää, talvi, tarkistus, terveydenhoitaja, ulkoilma, ulkoilu, uni, vaate, vaatteet, vanhempi, vaunut, vauva, vauvan hoito, vointi | Julkaistu 20.07.2017 09:00