Vauvan ensimmäinen nuhaVauvakin saattaa sairastua flunssaan ja saada ikävän nuhan, jolloin hengittäminen on hankalaa, vauvan nukkuminen saattaa häiriintyä ja rinnalla imeminen voi olla tavallista vaikeampaa. 

Mikäli nuhaan ei liity kovaa kuumetta tai muita sairauden oireita, voidaan nuhaista vauvaa yrittää auttaa kotikonstein. Vauvan sängynpäätyä kannattaa korottaa niin, että vauva nukkuu hiukan pystyasennossa. Yksinkertaisimmin tämä onnistuu asettamalla muutama paksu kirja sängyn jalkojen (tai kopan päätypuolen) alle. 

Keittosuolatipat avaavat tukkoista nenää. Niitä kannattaa tiputella vauvan sieraimiin erityisesti ennen imetystä ja nukkumaan menoa. Mitään haittaa keittosuolatippojen käytöstä ei ole, ja niitä voi käyttää aina tarpeen mukaan. On myös olemassa vauvan nenän niistäjiä, joita saa lastentarvikeliikkeistä ja apteekeista. 

Vanhan kansan konstina nuhan hoitoon on ollut sipuli- tai valkosipulisilppua sisältävän sideharsopussukan asettaminen vauvan pään lähelle sängyssä. Mitään haittaakaan tästä ei ole ja sitä voi toki kokeilla. 

Varsinaisia nuhalääkkeitä ei imeväisikäisille pidä käyttää. Jos nuha ja flunssa pitkittyvät, on joka tapauksessa hyvä käydä lääkärillä, jotta voidaan sulkea pois mm. korvatulehduksen kehittyminen. 


Mirka Kallio
terveydenhoitaja
Perheaikaa.fi tiimi


apteekki, Arki kuntoon, flunssa, hengitys, hoito, imeminen, Imetys, keittosuolatipat, korvatulehdus, kotihoito, kuume, Lapsen maailma, lapsi, Lapsi perheessä, lääke, lääkäri, neuvola, niistäjä, nuha, sairastuminen, sairaus, seuranta, syöminen, tarkistus, terveydenhoitaja, vauva, vointi | Julkaistu 11.02.2013 08:55