Suomen Monikkoperheet ry

Suomen Monikkoperheet ry on toiminut vuodesta 1995 kaksosten, kolmosten ja nelosten perheiden kattojärjestönä. Järjestön ensisijaisin tehtävä on vaikuttamistyö monikkoperheiden hyväksi, jotta useamman kuin yhden lapsen kerralla saavat perheet olisivat tasavertaisessa asemassa muiden perheiden kanssa.

Yksi työmme painopistealueista on vaikuttamistyö, jota teemme muun muassa toimimalla Monimuotoiset perheet -verkostossa. Toinen keskeinen tehtävämme on toimia alueellisten monikkoperheyhdistysten (18 yhdistystä vuonna 2017) kattojärjestönä ja tukea yhdistysten tekemää vertaistukitoimintaa. Yhdistykseen haluava liittyy jäseneksi omaan alueelliseen monikkoperheyhdistykseen, joka järjestää mm. tapahtumia, kirpputoreja ja mahdollista monikkoperhevalmennusta. Kolmanneksi Suomen Monikkoperheet ry jakaa ja tuottaa tietoa monikkoperheellisyydestä. Tietoa saa esimerkiksi lukemalla internet-sivuja www.suomenmonikkoperheet.fi  tai vierailemalla järjestön Facebook -sivustolla, tilaamalla järjestön valtakunnallisen Monikkoperheet-lehden tai tilaamalla järjestön tuottamia monikkotieto-oppaita. Järjestön lanseeraama vuosittainen kaksosten päivä 2.2. tuo esiin monikkoperheille tärkeitä teemoja. Toivomme jokaisen monikkoperheen ja itse monikkona syntyneen juhlistavan kaksosten päivää perhepiirissä, oman alueen monikkoperheyhdistyksessä tai osallistumalla juhlintaan sosiaalisessa mediassa.

Järjestön toiminta on valtakunnallista. Järjestön toimisto sijaitsee Jyväskylässä ja sillä on kolme vakituista työntekijää. Lisäksi järjestöllä voi olla omia hankkeita tai se on kumppanina mukana erilaisissa hankkeissa. Mukanaolo tällä Perheaikaa.fi- sivustolla on järjestölle mahdollisuus tavoittaa perheet asuinpaikkakunnasta riippumatta ja monikkoperheille mahdollisuus saada vertaistukea juuri itseä askarruttavissa asioissa riippumatta asuinpaikasta tai monikkoperheyhdistyksen olemassaolosta omalla asuinpaikkakunnalla.

Kaksoset syntyy vuosittain noin 800 perheeseen ja kolmoset noin 10 perheeseen. Nelosia syntyy harvoin. Monisikiöraskaus on perheelle yllätys ja se herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Meillä on tapana sanoa, että monikkolasten vanhemmalle on taattu elämänmakuinen seikkailu ja mahdollisuus omaan henkiseen kasvuun. Monikkoperheen isästä tulee halutessaan tasavertainen vanhempi heti lasten synnyttyä.


Monikkoperhetoimintaan hakeudutaan yleensä kokemusten ja arjen vinkkien jakamiseksi samassa elämäntilanteessa olevien kanssa ja tiedon saamiseksi monikkoperheellisyydestä. Erityisesti perheitä askarruttavat jaksamiseen, käytännön avun saamiseen, monisikiöraskauden ja -synnytyksen erityispiirteisiin, arjen sujumiseen, talouteen ja hankintoihin, lasten yksilöllisyyden tukemiseen, sosiaaliturvaan ja lasten luokkavalintaan liittyvät kysymykset. Järjestön toiminta keskittyy pikkulapsivaiheeseen, mutta otamme mielellämme mukaan niin kaikenikäisten monikkolasten perheet kuin itse kaksoset/kolmoset/neloset.

Lisätietoa yhdistyksen toiminnasta:
www.suomenmonikkoperheet.fi


Suomen Monikkoperheet ry:n koulutetut ammattilaiset ja vertaisohjaajat liikkuvat Perheaikaa.fi -sivustolla tunnistettavilla nimimerkeillä. Keskustelupalstalla ja suljetuissa ryhmissä heillä on lisäksi käytössään avatar. Suomen Monikkoperheet ry:n avatar näyttää tältä: