Adoptioperheet ry

Adoptioperheet ry on 15-vuotias yhdistys, jonka jäseninä on kotimaasta ja ulkomailta adoptoitujen lasten vanhempia ja isovanhempia, adoptiota harkitsevia, adoptio-odottajia ja adoptoituja aikuisia. Jäsenmäärä on yli 3 000. Jäsenten perheissä ja lähipirissä elää yhteensä noin 10 000 adoption kokemusasiantuntijaa, joita yhdistyksen toiminta koskettaa. Adoptioperheet ry:llä onkin Suomen monipuolisin kokemustieto kotimaisesta ja kansainvälisestä adoptiosta ja adoptioperheen elämästä.

 

Adoptioperheet ry tarjoaa jäsenilleen tietoa, vertaistukea ja toimintaa, jota järjestetään erilaisten tapahtumien ja vertaistapaamisten muodossa ympäri Suomen. Paikallisryhmiä on yhteensä noin 30, joista pohjoisin toimii Rovaniemellä. Yhdistys vaikuttaa yhteiskunnallisesti ottamalla osaa julkiseen adoptiokeskusteluun ja mm. parhaillaan meneillään olevaan adoptiolakiuudistukseen. Yhdistyksen valtakunnallisen toiminnan mahdollistaa sadan aktiivisen vapaaehtoisen joukko.

 

Adoptioperheen elämään kuuluu samanlaisia asioita kuin muidenkin lapsiperheiden: muskaria, pulkkamäkeä, korvatulehduksia ja lapsen uusien taitojen ihailua. ”Raskausaika” on kuitenkin pidempi, yleensä monta vuotta, jonka ajan lapsi kasvaa adoptiovanhempiensa sydämissä. Adoptio-odotukseen liittyy suurta iloa ja toiveikkuutta mutta myös huolta, kuten biologiseenkin raskauteen. Siinä on kuitenkin usein biologista raskautta enemmän muuttuvia tekijöitä, joihin odottajat eivät voi itse vaikuttaa. Siksi monet adoptio-odottajat kokevat vertaistuen tarpeen suureksi odotusaikana.

 

Lapsen saaminen on aina adoptiovanhemmille suuri ilo ja rikkaus, mitä sen kaikille vanhemmille lapsen saamistavasta riippumatta kuuluu ollakin. Yhteiselon alkaessa adoptoidulla lapsella vaihtuu elinympäristö, ihmiset, hajut, maut ja jopa kieli. Jokainen lapsi reagoi näihin muutoksiin yksilöllisesti. Vastasyntyneissä adoptioperheissä eletään yhteen sulautumisen aikaa, johon sisältyy tavallista lapsiperheen arkea erityisillä mausteilla höystettynä.

 

Lisätietoa adoptiosta ja yhdistyksen toiminnasta:

www.adoptioperheet.fi


Adoptioperheet ry:n koulutetut ammattilaiset ja vertaisohjaajat liikkuvat Perheaikaa.fi -sivustolla tunnistettavilla nimimerkeillä. Keskustelupalstalla ja suljetuissa ryhmissä heillä on lisäksi käytössään avatar. Adoptioperheet ry:n avatar näyttää tältä: